REȘIȚA – Înființată în februarie în vederea preluării activității de bază a UCMR, societatea întâmpină 2025 cu un plan de investiții de 25 de milioane de euro, aprobat de Hidroelectrica!
Preluarea afacerii UCM Reșița SA și înființarea în acest scop a Uzinei de Construcții Mașini Hidroenergetice (UCMH) SRL au fost aprobate de acționarii Hidroelectrica în ianuarie 2024, contractul de vânzare-cumpărare fiind semnat de către părți în martie 2024. S-a pus capăt, astfel, unei situații păguboase care trena din 2011 de la intrarea în insolvență a UCMR, perioadă în care nu doar societatea comercială a avut de pierdut, ci și societatea în general și comunitatea locală în special.
Cu toate că transferul „core-business“-ului unei societăți nu înseamnă automat și „back in business“, UCMH a reușit să preia și să ducă la bun sfârșit câteva proiecte începute de UCMR în beneficiul Hidroelectrica. Dacă la începutul lunii octombrie a fost livrat către Porțile de Fier I rotorul recondiționat al uneia dintre turbine, zilele trecute au fost finalizate toate operațiile care pot fi executate, în momentul de față, la butucul altei turbine. „Inițial el a fost planificat pentru ianuarie 2025, dar am reușit să-l finalizăm acum în decembrie. Pregătim celelalte operații și lucrăm la partea de ofertare pentru restul de componente, astfel încât să avem un set complet de mecanisme care să ne permită realizarea lucrării într-un timp cât mai scurt posibil.“, a declarat directorul executiv al UCMH, Aurel Băra.
Pe de altă parte, legat de „frontul de lucru“, pot fi amintite contractele în valoare totală de 305 mil. lei semnate în toamnă de consorțiul Hidroserv – UCMH cu Hidroelectrica, vizând modernizarea hidroagregatelor HA2 ale centralelor hidroelectrice (CHE) Vaduri (Neamț), Remeți (Bihor) și Arcești (Olt). Fiind de la sine înțeles că atingerea obiectivelor pe care și le-a propus Hidroelectrica în materie de retehnologizare și mentenanță a hidrocentralelor presupune în primul rând o retehnologizare la nivelul executantului (care a preluat un business după 13 ani de insolvență), un astfel de program se află în plină desfășurare la UCMH.
„Avem un plan de investiții de 25 de milioane de euro aprobat de Hidroelectrica, în cadrul căruia am demarat achizițiile în noiembrie. Având în vedere valorile și sumele foarte mari, suntem deocamdată în etapa de definitivare a caietelor de sarcini. Suntem interesați, printre altele, de achiziția unui centru de prelucrare strung în comandă numerică și a unei mașini de debitat, iar la începutul anului ne vom deplasa în Germania și, posibil, în Italia, pentru a vedea aceste capacități de producție, dacă sunt în conformitate cu nevoile noastre. Am semnat NDA (acord de confidențialitate, n.n.) cu furnizorii astfel încât să le putem da și anumite desene pentru simulări, pentru a vedea cum se comportă aceste capacități de producție.“, a adăugat Băra. Informativ, valoarea unui centru de prelucrare în 5 axe, cu care să poată fi prelucrate palete, rotoare și alte repere de complexitate și dimensiuni mari este de cca. 4 milioane de euro.
Totodată, UCMH a demarat procedurile pentru implementarea suitei de aplicații multiplatformă CATIA și de digitalizare a documentațiilor necesare unei serii de investiții importante. „Suntem în etapa de întocmire a caietelor de sarcini necesare achizițiilor pentru modernizarea unor utilaje. În 2025, chiar de la începutul anului, vom demara o primă etapă în care vor fi modernizate două bohrwerk-uri INNSE, pe care o vom realiza cu resurse proprii.“, a mai adăugat Aurel Băra.
Potrivit acestuia, în fază de proiect se află și modernizarea clădirilor, în scurt timp urmând să fie finalizate caietele de sarcini și demarate procedurile de achiziție a lucrărilor.
JCS-Walter Fleck