REŞIŢA – În timp ce topografii îi măsoară perimetrul, administratorul judiciar îi prezintă rezultatele economice!
Preluarea de către SPEEH Hidroelectrica SA a „core-business-ului“ UCM Reşiţa a intrat în linie dreaptă, de vreme ce părţile au stabilit încă în 14 februarie ultimele detalii referitoare la suprafeţele de teren care vor face obiectul transferului. Potrivit administratorului judiciar al UCMR, Consorţiul format din Euro Insol SPRL şi V.F. INSOLVENŢĂ SPRL, o firmă de cadastru se ocupă de operaţiunile topografice şi cadastrale în vederea delimitării perimetrului, în timp ce draftul-ul contractului de vânzare-cumpărare a liniilor de afaceri aferente platformei ABC şi, parţial, a platformei Câlnicel, se află în pregătire. Raportul administratorului judiciar, publicat recent pe platforma de ştiri a Bursei de Valori Bucureşti, nu avansează însă şi o dată certă la care preluarea ar urma să fie finalizată. Documentul prezintă, în schimb, evoluţia economico-financiară a societăţii în primul trimestru al acestui an, precum şi stadiul implementării măsurilor de redresare cuprinse în planul de reorganizare confirmat. Se menţionează, ca aspect pozitiv, scăderea cu 6,1% a stocurilor de materii prime şi materiale consumabile, urmare a intrării lor în procesul de fabricaţie.
Conform raportului administratorului judiciar al UCMR, lucrări semnificative, la finele lunii martie, au fost cele aferente proiectului de reparaţie hidro CHE Turnu (execuţie palete rotor turbina Kaplan) şi reparaţia unui motor electric de 3.680 Kw pentru ArcelorMittal Roman. Aflate într-un stadiu avansat de execuţie, acestea ar urma să fie livrate până la finele lunii iunie, în timp ce valoarea contractelor comerciale aflate pe rol, cu livrarea în 2023, totalizează 7,7 mil. lei. Producţia vândută în primul trimestru a fost de 4,6 mil. lei, produsele şi serviciile în domeniul hidro reprezentând 81% din cifra de afaceri, urmate de reparaţiile de motoare electrice cu o pondere de 10%.
„Deşi cifra de afaceri a evoluat favorabil faţă de trimestrul I al anului precedent, veniturile obţinute din activitatea curentă nu au atins un nivel care poate susţine integral cheltuielile.“, se arată în raportul Consorţiului format din Euro Insol SPRL şi V.F. INSOLVENŢĂ SPRL. În condiţiile în care veniturile din exploatare au însumat 6 mil. lei, iar cheltuielile din exploatare 11,7 mil. lei, „rezultatul net al trimestrului I al anului 2023 s-a concretizat într-o pierdere de 5,7 mil. lei“, concluzionează administratorul judiciar.
Dintre cheltuieli, cele de personal au reprezentat 50%, ponderea lor în cifra de afaceri fiind însă de 128%, în descreştere faţă de primele trei luni din 2022 când a fost de 277%. De atunci a crescut, în schimb, cheltuiala de personal pe angajat, de la 10.858 lei la 12.173 lei. UCM Reşiţa avea la data de 31 martie un efectiv de 469 de angajaţi. Dintre aceştia, 39 aveau calitatea de pensionari reangajaţi care cumulau pensia cu salariul, 57 urmând să îndeplinească condiţiile de pensionare până la finele anului. Societatea şi-a îndeplinit obligaţiile de virare către bugetul statului a impozitelor şi contribuţiilor sociale cu reţinere la sursă aferente perioadei noiembrie 2022 – ianuarie 2023. Cele aferente lunii februarie, scadente la 25 martie, nu au putut fi însă plătite, ca urmare a lipsei de lichidităţi.
JCS-Vasile Ungureanu