Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Executivul a aprobat o propunere iniţiată de mai mulţi ani care ar putea duce la o creştere a adresabilităţii.

În vederea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune, pensiune completă sau all-inclusive, Guvernul a aprobat o hotărare care modifică normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. Scopul acestei modificări este acela de a corela legislația fiscală referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA, cu legislația specifică în domeniul turismului.

„Urmare a modului în care este definită noţiunea de cazare în legislația specifică din domeniul turismului, cota redusă de TVA de 9% se aplică cazării, dar și serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la preţul inclusiv al pachetului turistic, precum prânz, cină, gustări între mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică. Impactul bugetar estimat pentru aplicarea acestor măsuri în 2015 este de 100 de milioane de lei“, se precizează în poziţia oficială al Guvernului.

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare a fost negociată cu reprezentanții FMI în cadrul consultărilor care au avut loc în decembrie 2014. În repetate rânduri atât operatorii în turism cât şi proprietarii unităţilor de cazare din Caraş-Severin şi-au exprimat îndoiala, pe parcursul anului trecut, referitor la faptul că un prim efect al acestei reduceri a TVA ar fi creşterea numărului de turişti sau a contractelor de profil. În prezent, cota redusă de TVA de 9% se aplică doar pentru cazarea simplă sau cu mic dejun, în situația în care costul micului dejun este inclus în preţul de cazare, fără a se defalca separat.

Adaugă comentariu