Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aproape 500 de intervenţii pe lună, cu asta au avut de-a face, lunile trecute, salvatorii cărăşeni.

Nu mai puţin de 1.416 intervenţii în situaţii de urgenţă au fost înregistrate în cel de-al doilea trimestru al anului, cele mai multe dintre ele (1.052, reprezentând 74%) fiind SMURD, dintre care 41 au fost descarcerări, 75 – cazuri de asistenţă persoane, 936 – asistenţă medicală de urgenţă. Urmează incendiile – 193, alte situaţii de urgenţă – 130, respectiv acţiunile pentru protecţia comunităţilor – 41.

La capitolul incendii, din cele 193, cele mai multe (116) au fost de vegetaţie uscată. Însă din punct de vedere al locaţiei, cele mai multe au izbucnit la gospodăriile cetăţeneşti (74%).

La nivel de judeţ, „rata incendiilor a fost de 26 la 100.000 de locuitori, respectiv nouă la 1.000 de kilometri pătraţi. (…) În principal, aceste incendii au fost cauzate de focul deschis în spaţii deschise, urmat de acţiunea intenţionată“, după cum a precizat col. Cristinel Coneru, inspectorul şef al ISU „Semenic“.

Alte situaţii de urgenţă, în procent de 9,20% din totalul intervenţiilor înregistrate la nivelul inspectoratului nostru au fost următoarele: 90 inundaţii şi fenomene meteo periculoase, 34 evenimente publice de amploare (manifestări sportive, religioase, cultural-artistice), cinci misiuni pirotehnice și o explozie la un apartament.

Cifrele bilanţului

Din cele 41 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor, derulate în trimestrul II, patru au vizat protecţia mediului, 11 – salvări de animale și 26 – alte intervenţii (degajare copaci sau elemente în pericol de prăbuşire, degajare/deblocare carosabil/cale ferată, deblocare uşi, căutare persoane rătăcite/dispărute, însoţire convoi, etc).

„În această perioadă, echipajele de intervenţie au mai desfăşurat 477 acţiuni de recunoaştere în teren, educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, 23 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren și zece misiuni de asigurare/supraveghere zonă cu risc de producere a unei situaţii de urgenţă. Mai exact, măsuri PSI la accidente rutiere, feroviare, scurgeri de gaze, stâlpi de curent electric, posibilitatea surpării malului râului Bistra etc. Pe timpul intervenţiilor, altele decât cele SMURD, au fost salvate 31 de persoane (din care un copil). De asemenea, au fost salvate 279 animale şi păsări şi protejate bunuri în valoare estimativă de 12.614.000 lei. Ca urmare a situaţiilor de urgenţă din această perioadă, altele decât cele SMURD, cinci persoane adulte au fost rănite, una a decedat, e vorba de un adult, două animale au murit şi s-au înregistrat pagube în valoare estimativă de 834.600 lei“, a mai precizat şeful ISU „Semenic“.

Antoniu Mocanu