Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Iar banii împărțiți ilegal trebuie aduși înapoi. Este vorba despre problema alocării injuste către primării, pe criterii politice!

După rezultatele alegerilor, ne-am fi așteptat ca la prima ședință a forului județean Ionuț Popovici să joace pe masă, ca-n filmulețele care circulau într-o vreme pe net, însă aleșii PSD au fost cam rezervați. A fost liniște, la extraordinara CJ din 13 iunie, pentru că victoria a fost umbrită de un ghinion judiciar, iar președintele Romeo Dunca crede că pe unii îi paște returnarea banilor. Așa cum presimțea dinaintea extraordinarei, aleșilor nu le-a mai ars de circ, „cu grija de a pune banii la loc. Am câștigat!, a exclamat șeful județului care presupune că va urma un recurs. Și partea cea mai spinoasă, reconstituirea fondului. Adică 37.000.000 de lei! Este posibil ca banii să fie puși înapoi de primăriile care le-au încasat necuvenit, după ce consilierii județeni au votat și după ce funcționarul de la ANAF a alocat banii, deși știa că s-a făcut adresă pentru ca aceștia să nu fie distribuiți, fiind obiectul unui litigiu.“

Într-adevăr, atmosfera și tonul dialogului s-au schimbat, iar Dunca crede că „or fi aflat de sentință, cine știe? În primă instanță. Din fericire, justiția la Reșița se pare că își face treaba. Cei 37 de milioane de lei care au fost împărțiți în mod ilegal către primăriile câștigătoare trebuie aduși înapoi. Acum fondul probabil că se va reconstitui, vedem, avem termen de recurs. Și dacă va rămâne această sentință va fi un precedent care va simplifica de aici încolo și va normaliza lucrurile pentru că nu se poate să împarți banii doar fiindcă ești puternic și că ai majoritate în Consiliul Județean. Acum vom vedea cum se vor restitui aceste sume, pentru că acest fond va trebui reconstituit și vor trebui din nou să se împartă banii așa cum este corect. Reșița își va primi drepturile, toate celelalte comune care au fost prejudiciate, prin diferențele de sume, își vor primi banii și primăriile care s-au bucurat și s-au înfruptat vor trebui să dea înapoi banii necuveniți. Dacă nu vor avea primăriile, probabil că, cine știe, consilierii care au votat această ticăloșie vor aduce banii înapoi sau și reprezentanții de la ANAF care au livrat banii, deși i-am atenționat în mod clar, scris, să nu facă acest lucru pentru că există un proces pe rol și s-ar putea ca fondul să trebuiască să fie reconstituit. Mă bucur că acum, la final, într-adevăr poate că oamenii vor înțelege că aici cineva s-a luptat pentru banii tuturor. Dacă unii iau mai mult cu siguranță alții iau mai puțin. Și nici sfaturile «competente» pe care le-am primit în ședință, că nu mai are rost că și așa s-a consumat, dat de dna Stuparu, se pare că nu a ținut.“

Pe scurt, unitatea administrativ teritorială Băuțar, în calitate de reclamant, a dat în judecată Consiliul Județean pentru anularea actului administrativ prin care banii au fost împărțiți incorect. În calitate de intervenienți principali, s-au alăturat procesului comunitățile vitregite de bani, adică UAT-urile Reșița, Băile Herculane, Glimboca, Zăvoi, Moldova Nouă, Oravița, Ciclova Română, Fârliug, Forotic, Ramna, Domașnea, Eftimie Murgu, Grădinari, Ocna de Fier, Răcășdia, Slatina Timiș, Vărădia și Vrani.

Instanța a dispus introducerea în cauză, în calitate de intervenienți forțați, a celorlalte UAT-uri care nu au formulat cereri de intervenție, fiind vorba în mare despre comunitățile care au primit spuma împărțelii: Caransebeș, Anina, Bocșa, Oțelu Roșu, Armeniș, Bănia, Berliște, Berzasca, Berzovia, Bolvașnița, Bozovici, Brebu, Brebu Nou, Buchin, Bucoșnița, Carașova, Cărbunari, Ciuchici, Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Cornea, Cornereva, Coronini, Dalboșeț, Doclin, Dognecea, Ezeriș, Gârnic, Goruia, Iablanița, Lăpușnicel, Lăpușnicu Mare, Luncavița, Lupac, Marga, Măureni, Mehadia, Naidăș, Obreja, Păltiniș, Pojejena, Prigor, Rusca Montană, Sacu, Sasca Montană, Sichevița, Socol, Șopotu Nou, Târnova, Teregova, Ticvaniu Mare, Topleț, Turnu Ruieni, Văliug, Vermeș și Zorlențu Mare.

În primă instanță, Tribunalul Caraș-Severin a dat câștig de cauză celor vitregiți de fonduri, admițând acțiunea UAT Băuțar și a intervenienților principali, în contradictoriu cu CJ și cu intervenienții forțați. A fost, de asemenea, dispusă anularea împărțelii injuste, admițând suspendarea executării actului administrativ. „Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare, în ceea ce privește cererea de suspendare și în termen de 15 zile de la comunicare, în ceea ce privește fondul, care se va depune la Tribunalul Caraș-Severin. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.“, se arată în hotărârea emisă de Tribunal.

JCS-A.M.