CARAŞ-SEVERIN – Criza se resimte deja acut. La Secția Penală funcționează în prezent doar doi judecători pensionari, reîncadrați și delegați, iar completurile de contestații sunt întregite cu magistrați de la celelalte secții civile, ceea ce afectează principiul specializării judecătorului!
Volum record de dosare, lipsă acută de magistrați, personal auxiliar în pragul colapsului și clădiri în stare avansată de degradare – acesta este tabloul dramatic al justiției din Caraș-Severin, conturat de președintele Tribunalului județean, judecătorul Petru Juca, într-o informare de presă transmisă în contextul valului de pensionări declanșat de discuțiile privind modificarea Legii nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
La Tribunalul Caraș-Severin sunt prevăzute 24 de posturi de judecător, însă în prezent doar 9 sunt ocupate efectiv. Alte trei sunt completate prin delegare de la alte instanțe, dintre care doi magistrați pensionari reîncadrați. Dacă toate cererile de pensionare și notificările de eliberare din funcție deja depuse se concretizează, începând cu 1 ianuarie 2026 vor rămâne în activitate doar doi judecători titulari. Această situație ar duce, potrivit conducerii instanței, la blocarea efectivă a activității Tribunalului Caraș-Severin. Fără aceste improvizații, aproape 80% dintre dosarele penale ar trebui trimise spre soluționare altor tribunale – Arad sau Timiș.
În 2024, pe rolul Tribunalului Caraș-Severin și al celor patru judecătorii arondate (Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă) au fost înregistrate 42.375 de dosare, cu 20,8% mai multe decât în anul anterior. La Judecătoria Reșița, încărcătura medie pe judecător a depășit 1.780 de dosare. La nivelul Tribunalului, media este de 1.444 de dosare/judecător. În primele șase luni ale anului 2025, pe rolul Tribunalului s-au înregistrat 2.132 de dosare, iar cu stocul rămas de anul trecut, volumul total a ajuns la 5.483 de cauze. Nici personalul auxiliar nu mai face față. Două posturi de grefier arhivar sunt deja vacante, alte patru urmează să se vacanteze până la finalul anului. Cinci grefieri de ședință se confruntă cu boli grave, precum cancer sau accidente vasculare, puse pe seama suprasolicitării continue. La Judecătoria Moldova Nouă vor rămâne în funcție doar trei grefieri de ședință activi, restul fiind în concedii medicale sau de creștere a copilului.
„În următorii trei ani, niciun judecător de la judecătoriile arondate nu îndeplinește vechimea minimă pentru promovare. Instanța este considerată tot mai neatractivă, din cauza volumului de muncă uriaș și a numeroaselor posturi vacante. Nici delegarea judecătorilor de la alte instanțe nu mai este o soluție viabilă, din cauza numărului limitat de posturi pentru care se poate plăti diurnă, doar cinci la nivelul Curții de Apel Timișoara.“, susţine preşedintele instanţei judeţene, Petru Juca.
Pe fondul restricțiilor bugetare, instanțele nu mai pot face reparațiile urgente. La Judecătoria Oravița, clădirea este afectată de mucegai, ciuperci, infiltrații și degradări avansate. Lucrările la un nou sediu sunt preconizate abia pentru finalul lui 2029. Nici la Judecătoria Caransebeș lucrurile nu stau mai bine: acoperișul e deteriorat, există pericol de accidentare, iar infiltrațiile de apă au distrus tencuiala și parchetul.
Președintele Tribunalului Caraș-Severin, judecătorul Petru Juca, face un apel public către autoritățile competente, cerând ca modificările legislative care vizează statutul magistraților să fie discutate transparent și cu respectarea independenței justiției. În lipsa unor măsuri urgente privind delegarea, detașarea și ocuparea posturilor vacante, instanța riscă paralizarea activității, iar cetățenii – pierderea efectivă a accesului la justiție.
JCS-Denis Dutca