Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă marţi, la orele prânzului, reşiţenii au avut parte de soare, mercurul nu a urcat prea mult în termometre.

Temperaturile scăzute din ultimele zile au fost simţite cel mai bine de cei care lucrează sub cerul liber. Din această categorie fac parte şi vânzătorii din pieţele reşiţene, cărora din cauza frigului le îngheaţă marfa pe tarabe. Gerul nu e însă singura lor problemă. Oamenii se plâng şi că, din cauza frigului, cumpărătorii îi ocolesc.

„Cine să vină pe vremea asta la piaţă. Când e rece, oamenii aleg să se aprovizioneze de la supermarket. E o perioadă foarte proastă pentru noi, dar nu avem de ales, căci avem şi noi copii de ţinut la şcoală şi facturi de plătit“, ne-a spus o comerciantă. La masa vecină, o altă vânzătoare nemulţumită. Înfofolită din cap până-n picioare, femeia abia dacă se mai poate mişca. Respiră greu, şi ne şopteşte discret că a îngheţat. „E foarte frig, iar căldură nu ne dau deloc. Vânzările sunt şi ele slabe, dar nu am ce face. Trebuie să-mi scot măcar banii pe care, la sfârşit de lună, îi dau pe chiria meselor“, ne-a spus o comerciantă, care a dorit să-şi păstreze anonimatul de teamă să nu-şi piardă mesele pe care-şi expune marfa.

Într-un alt colţ dăm peste doamna Maria. Frigul i-a intrat şi ei până-n măduva oaselor. Soarbe dintr-un pahar cu ceai pentru a se mai încălzi. Iar prinde bine să-şi dezgheţe mâinile sub un jet fierbinte de apă. Nu poate face însă acest lucru, căci la toaleta din piaţă nu curge apă caldă.

Adevăratul test de rezistenţă în faţa frigului îl dau însă comercianţii care-şi vând marfa în faţa pieţei. „Eu m-am obişnuit deja, căci vând aici de ani buni. Situaţia e aceeaşi în fiecare iarnă. Nu avem ce face. Ne îmbrăcăm mai gros şi stăm atât cât putem“, ne-a spus o altă vânzătoare, care, de teamă să nu aibă probleme, nu a dorit să ne dea numele sau să apară în poze.

După ce ne-am terminat rondul prin piaţă, scoatem aparatul pentru câteva poze. Suntem întrerupţi însă de vocea unei doamne: „Cu ce drept filmaţi aici!? Cine sunteţi?… Nu contează că sunteţi de la presă. E o societate în insolvenţă şi nu aveţi voie să faceţi fotografii aici!“.

Poate administratorul pieţei ne trimite un răspuns la redacţie şi ne spune de când s-a interzis presei de a face fotografii pe domeniul public? Şi ce dacă societatea este în insolvenţă? Până la urmă este o societate ale cărei lucrări au fost făcute pe banii reşiţenilor.

Roxana Bălan Nafiru

Enable referrer and click cookie to search for pro webber