Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un pin din curtea interioară a unor blocuri de pe strada Independenţei a devenit un calvar pentru locatari, de neimaginat pentru altcineva!

Întotdeauna, micile grădini din colţul ansamblului de blocuri de pe strada Independenţei din Reşiţa atrăgeau priviri apreciative din partea trecătorilor. Grija pentru trei pietre şi patru flori avea, parcă, un efect magic. O incursiune, în trecere, prin curtea interioară a blocului îţi scotea la iveală un pin înalt, mai înalt decât clădirea în sine, un bloc cu patru etaje, a cărui construcţie s-a împărţit între două ere, înainte de ‘89 şi după. De fapt, acest mic paradis, răcoros vara, mirosind a prospeţime de nedescris după fiecare ploaie, nu era chiar o încântare pentru locuitorii din zonă, ci un adevărat calvar. Cine ar fi crezut?

Primul pas împotriva pinului a fost făcut de locatari, în toamna lui 2019, când oamenii cereau primăriei „tăierea pinului (…) întrucât acesta dăunează maşinilor din parcare“. Şi, evident, la fel ca noi, nici Primăria Reșița nu i-a crezut. Ulterior, însă, după aproape doi ani, o scrisoare mai elocventă şi-a spus cuvântul, iar pinul a fost pus la pământ. „În curtea interioară este amenajată o parcare a locatarilor, pentru 12 autoturisme, iar pinul care se află în spaţiul verde pune în pericol toate acele autoturisme. Atunci când bate vântul, cad conuri de la o înălţime de peste 25 de metri, riscând să se spargă parbrizele, iar acele de pin deteriorează instalaţiile de climatizare. Atunci când este cald, cad picături de răşină care deteriorează vopseaua autoturismelor. În fiecare zi cad ace de pin cu răşină în capăt pe autoturisme. Ajung şi în canalizarea parcării, pe care o înfundă frecvent. (…) Copacul este foarte înalt şi pune în pericol liniile de înaltă tensiune. Ne angajăm ferm ca, în ziua în care este îndepărtat, din resurse proprii, să plantăm în spaţiul verde trei magnolii care, pe lângă rolul decorativ, au avantajul de a nu creşte exagerat şi nu fac fructe care ar deteriora autoturismele din parcare“, au scris oamenii în cea mai recentă solicitare adresată primăriei.

Minunea s-a produs, pentru locatari, vineri, 26 februarie, când angajaţii municipalităţii, împreună cu cei ai operatorului de salubritate, au tăiat crengile pinului, iar apoi au fragmentat trunchiul acestuia, dând drumul luminii între blocuri…

JCS-A.M.