Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dumitru Gorzo a revenit la Reșița cu o expoziție incompletă, drept care mai rămâne câteva săptămâni, s-o termine!

La doar trei zile după finisajul expoziției lui Nicolae Comănescu prin care a statuat că ”Sfîrșitul s-a terminat”, Centrul Cultural Școala Pittner s-a animat din nou, vineri, în contextul unui alt vernisaj de expoziție de artă contemporană. „Dumitru Gorzo este unul dintre cei mai provocatori și inovatori artiști contemporani din România. Își împarte viața și arta între București și New York.“, putem afla după o primă căutare  pe Internet.

Și Reșița, din când în când. Pentru reșițeni, chiar dacă nu i-au reținut numele, e cel care a venit în 2021 să-l aducă pe ”Gheorghe” la Muzeul Banatului Montan (o lucrare făcută din bârnele fostei case părintești din Maramureș) și să transforme Universalul Vechi într-o ”galerie de capete și mutre”. Având în vedere prolificitatea dovedită atunci (și nu doar), titlul reducționist al expoziției – ”Trei lucrări cunosc pe lume” – e mai mult decât o invitație de a le căuta, identifica și număra pe degete, pe simeze sau, la propriu, pe pereți. Aflăm însă din textul de sală semnat de curatoarea Maria Bîrsan, că titlul pe care l-a propus „parafrazează ironic imnul Republicii Socialiste România și contrabalansează umoristic densitatea lucrărilor prezentate – o abundență de figuri antropomorfe și zoomorfe, recurente în imaginarul vizual al lui Gorzo. Între dubluri, repetiții și fantasme, personajele – suflate în roșu, negru și albastru – comunică un bestiar personal, populat de gesturi, umbre și serialități obsesive.“

Expoziția este, de fapt un preambul la proiectul ”Niște artiști și un muzeu «închis». Atunci când arta angajează un public plictisit”, coordonat de Muzeul Banatului Montan, în parteneriat cu Școala Pittner și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Ea cuprinde și lucrări mai vechi, dar urmează a fi completată pe parcursul următoarelor săptămâni cu altele noi, realizate într-un format de ”atelier deschis” atât în incinta Școlii Pittner, cât și într-o fostă hală industrială din Orașul Vechi.

„Toate acestea fac parte dintr-un proiect mai larg «Continuous Studio» în care mut atelierul în diverse locuri din țară și lucrez cu ușile deschise. Voi mai sta încă două săptămâni și jumătate și o să lucrez. Probabil vor fi și câteva intervenții prin oraș și un fel de expoziție-concluzie a perioadei, vizavi de care sunt și eu curios, pentru că nu știu exact unde o să ajung.“ a spus Dumitru Gorzo, precizând că parte din lucrările noi vor fi expuse în sălile rămase deocamdată în așteptare.

Rămâne de văzut, mai ales, în ce anume se vor transforma cei patru bușteni de gorun, cu care se va lupta artistul în următoarea perioadă. Imprevizibil cum e, poate îi va reduce la – sau îi va multiplica cu – trei! Până atunci însă, expoziția de la Școala Pittner poate fi vizitată de luni până joi în intervalul orar 10:00-16:00 și vineri între 10:00-13:30, cu șanse mari de a primi chiar de la Dumitru Gorzo informații și explicații despre (propria sa) lume și despre (un număr variabil de) lucrări.

JCS-Walter Fleck

1 Comentariu

  1. Vai și amar! 2 propuneri: sală mai mică sau artist mai cunoscut!

Adaugă comentariu