Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Un prim dialog privind un viitor învățământ dual în Caransebeș a avut loc luni la sediul municipalității, principalii actori fiind directorii liceelor tehnologice și reprezentanții agenților economici din urbea gugulană.

A fost mai mult o tatonare între ceea ce pot oferi liceele tehnologice și ce caută firmele caransebeșene, multe detalii interesante venind din partea inspectorului școlar Dalina Rancu și a directorului adjunct de la Colegiul Tehnic Reșița, Luciana Bona, unde se implementează deja învățământul dual. Agenții economici au ridicat problema școlilor care nu pregătesc ceee ce se cere pe piața muncii din Caransebeș, dar și pe cea a fidelizării angajaților. „Nu am găsit pe nimeni în Caransebeș care să pregătească operatori pe mașini cu control numeric, am ajuns să ne furăm muncitorii între noi, îi școlim șase luni după care pleacă la o altă firmă pentru 200 de lei în plus”, a spus reprezentantul Marchesi, în timp ce directorul Caromet, Octavian Dena, a precizat că „partea cea mai dificilă este cea de fidelizare, piața muncii este liberă, iar oamenii migrează spre condiții financiare mai bune. Apreciem deschiderea Primăriei și sperăm să rămână la fel”.

Profesorii au convenit că orice perioadă de practică la un agent economic înseamnă mult mai mult decât ceea ce ar învăța elevii în mod obișnuit, mai ales dacă sunt stimulați financiar, așa cum se întâmplă în învățământul dual. „Este un model care trebuie aplicat în Caransebeș, dacă dorim să ne dezvoltăm. Întâlnirea a fost una fructuoasă, fiind prezenți atât agenți economici și directori de licee, cât și reprezentanții Inspectoratului Școlar care răspund de învățământul profesional. Azi am mediat doar dialogul dintre agenții economici și liceele tehnologice, în sensul de a se cunoaște ofertele acestora, de ce posturi au nevoie și ce se poate pregăti în cele trei licee tehnologice din Caransebeș. Ne pregătim încă de pe acum pentru anul școlar viitor, ca să avem o altă premieră în Caransebeș, pe lângă liceul tehnologic de aviație, și această formă de învățământ dual, un parteneriat public-privat. Este o criză de meseriași în Caransebeș, în paralel cu multe locuri de muncă disponibile la agenții economici. Aceste meserii sunt necesare, iar copiii pot avea un viitor bun, satisfacții materiale, și în Caransebeș”, a spus și primarul Felix Borcean, cel care i-a adunat lalolată pe agentii economici și directorii de licee tehnologice.

Părțile au convenit să se întâlnească din nou în 15 octombrie, dată până la care agenții economici trebuie să completeze un formular în care să prezinte câte posturi au nevoie, în ce calificări, astfel încât liceele tehnologice să-și coreleze cu firmele posibilitățile de școlarizare.