Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul Ioan Popa, explicând că una din sursele de finanţare ar putea fi PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), în cazul căruia banii vin după reţeta spusă de premier: „Primul venit, primul servit“!

Aleşii reşiţenilor au adus în discuţie noul spital judeţean, aprobând unificarea câtorva „suprafeţe de teren în Triaj, proiect care a trecut aşa puţin neobservat, crede primarul Ioan Popa. Cele 12 hectare de teren pe care le-am achiziţionat de la TMK în Triaj şi pe care se va realiza spitalul judeţean nou“.

Edilul spune că lucrurile se derulează de urgenţă, sub presiunea timpului: „Spitalul nou este în faza în care trebuie să primim prefezabilitatea sau masterplanul, şi lansăm de urgenţă licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Avem echipe comune, de la primărie şi de la consiliul judeţean, discutăm despre tot felul de detalii, despre secţii, despre cazuistică, despre ce ar trebui să facem în afară de cele obligatorii, pentru că sunt domenii în care Casa de Asigurări plăteşte sume considerabile, dar sunt şi specializări în care practic ieşi în pierdere“.

Printre subiectele discutate a fost şi problema unui incinerator. „La ora actuală, toate deşeurile astea periculoase, medicale – vorbim sincer, mâini amputate etc. –, toate care vin de la noi se duc la Timişoara. Am discutat dacă să prindem sau nu un incinerator, nu în interiorul spitalului, ci adiacent, ca să-l avem aici la îndemână, că economisim nişte bani, poate chiar să încasăm nişte bani de la terţi care care vor să vină înspre Reşiţa. Evident, discutăm de specializări, despre număr de paturi. Practic, studiul de fezabilitate va fi cel care ne va spune exact chestia asta“, a concluzionat primarul.

Cât despre bugetul de 100-150 de milioane de euro, edilul crede că una dintre sursele de finanţare este PNRR, care are un procent semnificativ pentru sănătate. „Primul ministru a spus aşa: «Primul venit, primul servit. Faceţi proiecte, veniţi cu ele şi vă dăm banii!». Deci trebuie să ne mişcăm! Şi repet încă o dată pentru cei cărora nu le este clar, e foarte importantă informaţia asta. În 1937 s-a făcut Staţionarul 3, Reşiţa avea 20.000 de locuitori. Oraşul era sus, până la Universal. În 1957, oraşul a curs, după Război s-au făcut Lunca şi Staţionarul 2. Reşiţa ajunsese deja la vreo 50.000 de locuitori. În 1975, când s-a făcut Govândariul, s-a făcut Spitalul Judeţean de acolo. Cred că după aproape 50 de ani de la realizarea ultimului spital, trebuie să înţelegem că e momentul să facem un spital nou. Ce se întâmplă cu celelalte două, trei staţionare, nu are sens să discutăm acum, viitorul ne va spune ce se va întâmpla cu ele. Dar trebuie să facem un spital judeţean nou. Suntem obligaţi faţă de cei pe care-i păstorim aici, în judeţ, în oraş şi aşa mai departe“, crede primarul.

JCS-A.M.