Trebuie să ne mişcăm pentru noul Spital Judeţean! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Spune primarul Ioan Popa, explicând că una din sursele de finanţare ar putea fi PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), în cazul căruia banii vin după reţeta spusă de premier: „Primul venit, primul servit“!

Aleşii reşiţenilor au adus în discuţie noul spital judeţean, aprobând unificarea câtorva „suprafeţe de teren în Triaj, proiect care a trecut aşa puţin neobservat, crede primarul Ioan Popa. Cele 12 hectare de teren pe care le-am achiziţionat de la TMK în Triaj şi pe care se va realiza spitalul judeţean nou“.

Edilul spune că lucrurile se derulează de urgenţă, sub presiunea timpului: „Spitalul nou este în faza în care trebuie să primim prefezabilitatea sau masterplanul, şi lansăm de urgenţă licitaţia pentru studiul de fezabilitate. Avem echipe comune, de la primărie şi de la consiliul judeţean, discutăm despre tot felul de detalii, despre secţii, despre cazuistică, despre ce ar trebui să facem în afară de cele obligatorii, pentru că sunt domenii în care Casa de Asigurări plăteşte sume considerabile, dar sunt şi specializări în care practic ieşi în pierdere“.

Printre subiectele discutate a fost şi problema unui incinerator. „La ora actuală, toate deşeurile astea periculoase, medicale – vorbim sincer, mâini amputate etc. –, toate care vin de la noi se duc la Timişoara. Am discutat dacă să prindem sau nu un incinerator, nu în interiorul spitalului, ci adiacent, ca să-l avem aici la îndemână, că economisim nişte bani, poate chiar să încasăm nişte bani de la terţi care care vor să vină înspre Reşiţa. Evident, discutăm de specializări, despre număr de paturi. Practic, studiul de fezabilitate va fi cel care ne va spune exact chestia asta“, a concluzionat primarul.

Cât despre bugetul de 100-150 de milioane de euro, edilul crede că una dintre sursele de finanţare este PNRR, care are un procent semnificativ pentru sănătate. „Primul ministru a spus aşa: «Primul venit, primul servit. Faceţi proiecte, veniţi cu ele şi vă dăm banii!». Deci trebuie să ne mişcăm! Şi repet încă o dată pentru cei cărora nu le este clar, e foarte importantă informaţia asta. În 1937 s-a făcut Staţionarul 3, Reşiţa avea 20.000 de locuitori. Oraşul era sus, până la Universal. În 1957, oraşul a curs, după Război s-au făcut Lunca şi Staţionarul 2. Reşiţa ajunsese deja la vreo 50.000 de locuitori. În 1975, când s-a făcut Govândariul, s-a făcut Spitalul Judeţean de acolo. Cred că după aproape 50 de ani de la realizarea ultimului spital, trebuie să înţelegem că e momentul să facem un spital nou. Ce se întâmplă cu celelalte două, trei staţionare, nu are sens să discutăm acum, viitorul ne va spune ce se va întâmpla cu ele. Dar trebuie să facem un spital judeţean nou. Suntem obligaţi faţă de cei pe care-i păstorim aici, în judeţ, în oraş şi aşa mai departe“, crede primarul.

JCS-A.M.

31 Comentarii

  • Lasa ca faceti voi din psd alianta cu pnl, guvernul USL 2.0.
   Vezi ca Popa si cu Dunca nu sunt precum citu si johanis.

 1. Cand va fi gata, sa aduceti si alti medici, majoritatea din cei vechi nu te baga in seama daca nu le dai bani… Degeaba construiti daca cea mai importanta piesa, resursa lipseste cu desăvârșire.

 2. Si-a pus vreodata cineva intrebarea de ce unii investitori, si mai ales straini nu vin la Resita ?, un motiv este si lipsa unui spital judetean cum este la Timisoara, dotat cu tot ce este necesar pt proceduri complexe, pe care spitalul din Resita nu le are, si pacientii trebuie trimisi la Timisoara…Nu spun ca la Resita nu sint si medici ff buni, dar specialisti pe sectii diferite, nu o sa vina sa lucreze la Resita daca salariul lor nu e comparabil cu cei de la Timisoara. Deci, construirea unui nou spital in Resita ar trebui sa fie pe primul plan, stiu ca multe sint de facut in oras, dar sa facem parculete…, sa mai asfaltam niste strazi in LUNCA…, sa facem trambuline de pe funicular…chiar si stupedul de TRAMVAI , astea inghit mult din bugetul orasului si al Judetului si nu sint obiective de stricta necesitate !!!!

  • Poate primaru vorbeste sa se laude, dar tu sigur vorbesti aiurea.
   Stradutele, parcurile si „trambulinele de pe funicular”, au fost facute cu fonduri europene. Nu ti-a luat Popa din banii tai publici.
   La fel vrea si cu tramvaiul.

   • Vorbesti prostii !!!!, inca nu e nici o trambulina de pe funicular ! si o sa fie cind zboara porcul !, Voi , resitenii , chiar credeti in tot ce viseaza primarul vostru ????, am observat ca voi cine comentati la acest ziar, sinteti in general pensionari…, cei mai multi cu educatie minima, nu prosti, dar la virsta voastra fara prea multe de a mai face in viata asta , nepotii au plecat, sotiile va ignora…si voi pe ele, si atunci va dati mare la comentarii la ziar…,si mai sint timpiti ca mine care va citesc…

   • Primarul Popa nu trebuie sa vorbeasca de ce viseaza noaptea !, sa se laude…de ce vrea sa faca, daca lui resiteni le spui ca primarul Popa a facut contract cu NASA, si de pe dealul Golului se vor trimite nave spatiale, ei v-or crede ! si il aleg din nou, !!!

 3. Popa vorbeste ( ca ii place sa se laude cu ce vrea sa faca.. ) ca vrea sa i-a Casa de Cultura pt datoriile ale UCMR, dar e complicat…, de fapt in Ro totul e complicat, o sa ajunga aceasta cladire sa cada , in tarile cu oameni cu cap la conducere, daca o institutie cum este UCMR, nu si-a platit taxele la timp, orasul o i-a imediat ! si o valorifica, in Ro este un pic diferit, intreprinderile mari ce au ramas inca in prop. statului, de ele Statul s-a scapat doar prin faliment….Stiu ca la Resita mai e vorba de 600 angajati la UCMR, si orasul vrea sa mentina acesti oameni pe salarii, cum e si d-l director de la fabrica, are inca un salariu fff mare !, , adevarul este ca aceasta fabrica nu v-a rezista, dar poate…inca 20 de ani…!

 4. S-a gindit cineva, chiar guvernul de la Bucuresti, sa treaca toata proprietatea UCMR la Resita, ca este pe teritoriul acestui oras, sa demoleze tot UCMR de la Diesel pina sus in Stavila, sint citiva KM buni de constructii metalice ce se pot valorifica la fier vechi aici in tara si la export !, sa nu mai vorbesc de toate masinile din acele hale, se poate face licitatie internationala, sint tari in America de Sud, Africa, etc care poate ar fii disponibile sa cumpere cu 150 $ un strung…etc, inventarul e fff mare, si la total s-ar aduna multi bani.

 5. Pe acei multi de km, ce pot fii valorificati , Resita, care e un oras intre dealuri, cu putine posibilitati de expansiune in constructii imobiliare, acest teren poate fii readus pt constructii de case, blocuri, e pe partea ceaalalta a Birzavei, destul teren pina spre deal… si astfel zona de la Universal pina la Stavila, se poate reface complect !, acum acea zona este MOARTA, populatie putina, totul e in Govindari, dar acesta e sufocat, nu mai are unde sa se extinda, ca ajungi la CAILNIC, Moniom…si STOP !

  • Daaaa si autostrada suspendata se poate face.
   Dar nu face popa asta nimic. Nici autostrazi, nici nu muta muntele Semenic mai aproape de oras.
   Lasa ca poti face tu astea toate in jocul video ce se numeste City Skylines. E si pe PS si pe PC.

   • D-le ANONIM, ca eu asa iti spun (la numele tau mai poti pune litere, mai sint multe in alfabet ! ), decit sa te joci pe video…, iti recomand sa faci SUDOKO, e mai bun pt exercitiul mintii…, si atunci o sa faci comentarii de sute de cuvinte, cu inteles logic la subiect, comentariile tale sint fara sens, nu sint la SUBIECT, pt ca nu te duce mintea sa comentezi ceva, e doar borboroseala in vint !

 6. A mai ramas Calea Caransebesului pina la km 8, nu stiu cit apartine de Resita, e deluros terenul, dar si in alte tari este ( iTALIA ) si s-a construit acolo ! Astazi daca vreau sa-mi construiesc o casa, e fff greu sa gasesti teren, poate in Cartierul Francez in Moroasa, sau undeva pe la Cilnic…cu vecini mai periculosi …, in Resita poti sa-ti iei un apartament VECHI, nimic NOU !!!, si apoi ne miram ca populatia orasului tot descreste, servicii platite prost, servicii medicale la limita, sosele dezastru, , dar facem cu Popa parculete si alei. in Lunca, si ceva parcari pe la Victoria !…( sint necesare si astea, dar sint multe altele de importanta majora pt oras !, este spitalul Judetean !, sint drumurile ce necesita reparatii capitale in tot Judetul, etc, etc, etc ! D-le Popa , fii realist, Resita nu are nevoie de TRAMVAI !!!, E ca si faci traamvai la Lugoj…sau Oravita !!!

  • Tu confunzi primaria cu consilul judetean.
   Habar n-ai nene, ce spui, doar spui ca sa te iei de Popa.

   • Eu nu confund Primaria cu Judetul ( ca fac Sudokul…) tu nu realizezi ca bugetul Resitei, resedinta de judet, este corelat si integrat in bugetul judetului !, iar multe proiecte de dezvoltare in municipiu se pot realiza cu bani de la Bruxell, proiectul cu tramvaiul e o aberatie pe care Bruxell a aceeptat-o, fara sa se documenteze, ca si aici sint multi cretini ( din cauza asta Anglia a iesit, si o sa mai iasa si alte tari ! ), Oricum, tramvaiul lui Popa v-a ramine doar un vis de-al lui, a dovedit-o ultima licitatie…respinsa de d-l Popa, nimeni nu o sa-i faca lui tramvai pe nimic…Bruxell a dat o suma de Euro, acum e problema lui Popa sa gaseasca constructori sa-l faca pe bani putini. Sa faci un tramvai nu e mica cheltuiala…, nu am auzit de alt judet sa se incumete la asa investitie ! Eu nu ma iau de Popa, ca si el se joaca doar pe video…ca tine !

 7. D-le primar Popa…ati vorbit odata cu fostul primar ING POPA, pensionar acum, dar iubit de toti resitenii, pe vremeTINERETULa lui si a lui Ceausescu, Resita a fost ff curata cu tiganii ce maturau cu maturile orasul, si azi e curat in general cu masini…, dar sa sti d-le Popa, nu te compari cu el, intreaba orice resitean, si vezi diferenta ! Este adevarat, Popa inginerul, a trait sub Ceausescu, si multe lucruri bune au fost atunci, da, Ceausescu a facut Tramvaiul la Resita cind era necesar , astazi NU ESTE !, TU nu ai viziune economica de transport in comun in Resita, . De ce tramvaiul in Resita a dat faliment ?, poti sa raspunzi ?, Tu nu ai viziune economica, nu esti economist de profesie, esti ales primar de oamenii resitei fara sa stie multe…in general , oamenii ce v-au votat sint pensionari, fara educatie, cum sint in general romanii ce merg la vot…, majoritatea sint pensionari, inca cu PSD…., TINERETUL, e si el in general dus cu leauca…, pe putini ii intereseaza politica, sau nu o inteleg !

  • Cine ma, mircea popa? Ala e iubit de toti resitenii?
   Ala de a tinut Resita pe loc vreo 10 ani?
   Ala de avea afaceri cu burgeri prin oras si nu a fost de acord sa-ti vina mcdonalds in oras?
   Cine stie cate o mai fi blocat.
   N-ai nici o treaba nene cu politica, tu esti aici sa dai in actualul primar.

   • Cine ma…?…nu vezi caracterul tau ?, asa se vorbeste civilizat ?, asa e cind te joci pe jocuri video ! Eu am trait in Resita cind a fost Popa Mircea primar, in circumstantele politice de atunci, cu Ceausescu, sistemul ce era, el a facut tramvaiul, pt ca avea viziune pt oras ce avea nevoie, cum si Ceausescu a avut viziuni economice bune pt tara, a vazut bine in a face hidrocenrala de la Portile de Fier, si multe altele ! Dupa revolutie imediat, Mc Donald nici nu auzise de Romania…, nu cred ca Popa Mircea vindea hamburgheri la Nera…, , poate mai mult a facut Frunza Verde…! si toti ce au venit dupa el ! Se pare ca ai uitat acele vremuri ! Nu Popa Mircea a tinut pe loc orasul, poate a tinut-o prin PSD ! care a tinut ROMANIA pe loc 10 ani !

   • Mai nene…tu cu politica…eu nu sint politician ca tine care joaca pe jocuri de video…, eu incerc sa te lamuresc pt unele lucruri pe care tu nu le vezi !

   • Ce aberatie!McDonald nu a venit in oras in urma unei cercetari a pietei.A rezultat ca exista un numar limitat de consumatori,insuficient pentru un profit rezonabil si ca urmare nu a mai venit.Simplu.Acum KFC isi incearca norocul…Asa cum nu se va face mall in acest oras cu populatie imbatranita si tineri care pleaca afara,pentru o viata mult mai buna.Unde mai pui ca Popa a crescut nejustificat impozitele pe locuinte.Nici un primar liberal din tara nu a facut asemenea prostie.Si acum mai asteapta sa vina tinerii aici!De ce?Sa se lase jumuliti?Cu tramvaiul vor circula ceva pensionari fara carnet auto si fantome ca aceea din metro,din filmul” Ghost”.

 8. Mr ANONIM, ca asa iti spun, pacat ca unii comentatori isi pierd timpul sa iti raspunda. !!!, o fac si eu …numai ca sa ma enervez cu tine, dar o sa ma opresc !

 9. Raspuns d-lui Coco Chanel : in sfirsit un om intelgent ca d-v face un comentariu corect ! vazut prin prisma economica ce nu e bine sa se faca la Resita, e adevarat cu Mc Donald ca nu s-a facut in Centru , acolo odata ce se lasa seara, e mort totul, mai misca ceva in Govindari pe la Victoria, dar nu este economic pt Mc Donald, cum e la Timis, la Opera. Aveti mare dreptate cu Tramvaiul, o sa mearga mai mult GOL !, Poate primarul o sa se plimbe singur cu el dupa 8 seara, sa vada orasul…Ca sa faci Mall, Aqua Park la Resita e o aberatie a primarului, numai ca investitorii in aceste obiective sint privati si au facut studii de fizibilitate economica, care nu sint rentabile ! si nu le v-or face ! Primarul a marit impozitele pe case in Resita sa mai puna ceva la buget sa-si faca planurile lui de constructii, mai ceva alei prin Lunca, mai ceva parcari, poate impozitele trebuiau marite, cum se face oriunde in lume ca un oras sa supravetuiasca cu marirea cheltuielilor., Dar un economist destept, cum ar trebui sa fie si un primar, gospodarul orasului…poate sa gaseasca resurse de venit la buget prin alte metode, marirea impozitului la casele lasate in paragina, nezugravite, apoi se poate pune o taxa de 1-3 % on top de TVA, pt camera la hotel, pensiune, funicular, etc, deci ca o taxa de turism…pt zona respectiva, nu e mult ce v-a plati turistul in plus , si asta se aduna la bugetul orasului ! Romanul pt distractie plateste citiva lei in plus !

  • Mestere ,nu mai comenta pe langa subiect .Banii investiti sau care vor fii investiti sunt in majoritate europeni sau privati.Licitatia cu tramvaiul s-a anulat pentru ca nu se incadra in pret pentru firmele amatoare din cauza scumpirii materiilor prime .Iar ca sa vina investitori intr-un oras neaflat pe rutele principale de drum trebuie sa ai oras pus la punct, ceace se incearca acum cu MALL,Aquapark,tramvai nou,scoli modernizate ,stadion nou,strazi si parcari in reparare ,zona turistica Semenic modernizata ,drumuri de centura .Nu se fac peste noapte ,dar sunt pe drum ,in diferite stadii.

 10. Dle Coco, cred ca Primaria Resita are nevoie de oameni ca d-v in conducere !, sint convins ca nu le aveti cu politica…., si acolo trage pirghiile Popa…, e ca un rege…, si nu inteleg de ce Dunca, in care am avut mare incredere, om de afaceri, patriot al banatenilor…, nu poate sa-i puna FRINA lui Popa ?, poate e culoarea politica a PNL, A JUDETULUI IN GENERAL, dar cred ca nu are nimic partidul cu administrarea corecta a unui judet sau resedinta de judet, sint oamenii incapabili la conducere, corupti in general !, , iar ei sin alesi de majoritatea pensionarilor din oras, cum de altfel ei sint ce comenteaza la acest ziar, cum e AVLCRB, un Anonim pierdut in spatiu !!!

 11. Pacat ca au ramas in Romania putini oameni inteligenti, cum va vad pe Dv, mai sint dar s-au retras…, tineretul inteligent a plecat afara…si isi cauta de viata lui, am citit de unii care s-au intors in tara si au facut afaceri ff bune, sint convins cu multe sacrificii si multa munca si birocratie…, sint putini ce se incumeta sa faca asta, unii pt ca nu sint pregatiti pt asta, altii ca o duc bine unde sint acolo, afara…, au copii nascuti acolo, sint integrati in societatea italiana sau spaniola, o duc bine acolo, dar….ii macina dorul de casa…cum ma macina si pe mine dupa 42 de ani de America !!!, pt mine este tirziu sa mai vin acasa, am copii aici, sint la pensie…Am mai citit de unii straini, mai in virsta, casatoriti cu romance si sint very happy in Romania, sint cazuri mai rare…

 12. D-le Coco, ma bucur ca in sfirsit am comunicat cu un resitean d-al meu cu mintea la cap, cum mai comunic cu un fost coleg de liceu, si fost vice primar, Doru Marchis, si bunul meu prieten de la POLITIE de circulatie, Doru Stanilescu, oameni cu mintea la cap, fara sa se bage in politica ! Pacat ca in Romania candideaza la functii politice niste inculti, banditi!!! si pt ca asa e sistemul…ei sint alesi si in Parlament si la Judete ! Este fff similar cu alegerile din MAFIE ! ROMANIA fiind in Nato si in Comunitatea Europeana, face ce spun acestia. Ungaria nu face !, cum nu face nici Turcia sa se supuna la toate regulile lui Nato, ( ei au luat sistemul de aparare anti raketa de la rusi ), problema este ca Nato are mai multa nevoie de Turcia decit invers ! Ungaria este in Nato, dar ca rusii sa ajunga in Eastul Europei trebuie sa treaca de Romania, apoi vin spre Ungaria, si mai departe spre Germania, ceaace nu se v-a intimpla in viitorul apropiat, pt ca Putin isi stie limitele, mai da el din craci si miini cu Crimea, Dombas in Ucraina, dar atit !!!! Nato e la Marea Neagra…, in Romania a facut baza la Deveselu, Putin stie asta ca nu are sanse de expansiune spre Europa, Russia a ramas doar putere nucleara, cum e America si China, si acest razboi nuclear nu se v-a intimpla niciodata, pt ca toate aceste tari nucleare au conducatori cu minte la cap, stiu conscventiile, nu v-a fii cistigator .

 13. Si politica este un dezastru insa si comentariile au ajuns ridicole

 14. Asa este D-le Sefan, cpmentariile au ajuns ridicole, multe fara sens, , fara o sugestie noua de a se face ceva mai bine !

Adaugă comentariu