Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai ales în rândul tinerilor, este de părere deputatul social-democrat Silviu Hurduzeu, care merge pe linia altor state europene, unde în mediul școlar sunt interzise telefoanele inteligente, din cauza consecințelor dezastruoase!

Șeful social-democraților cărășeni atrage atenția asupra dependenței digitale din rândul tinerilor, subliniind importanța cunoașterii și mai ales a combaterii fenomenului.

Interacțiunea tinerilor cu dispozitivele mobile, mai ales telefoanele mobile, a devenit un subiect foarte important pe agenda tot mai multor instituții guvernamentale din diferite țări, obiectivul principal fiind protejarea tinerilor de efectele negative ale expunerii îndelungate la telefon, tabletă, laptop, calculator, cum ar fi depresia şi anxietatea, afecțiuni care sunt tot mai des întâlnite la copii, începând chiar de la vârsta de copil mic.

Studiile psihologice recente relevă faptul că utilizarea excesivă a telefoanelor de către copii contribuie la creșterea obezității, amplifică riscul apariției depresiei și anxietății, afectează calitatea somnului și puterea de concentrare. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de organizația „Salvați Copiii”, 90% dintre copiii intervievați au declarat că utilizează rețelele sociale, iar timpul petrecut zilnic în fața unui ecran fiind cuprins între 8 și 10 ore.

Un alt pericol al utilizării excesive a rețelelor sociale de la vârste fragede este reprezentat de către fenomenul identității on line, caz în care adolescenții se simt mai conectați la viața virtuală, riscând să piardă legătura cu viața reală, fapt ce poate conduce la pierderea capacității de integrare a tinerilor în societate, la creșterea gradului de abandon școlar, la creșterea șomajului în rândul tinerilor și la incapacitatea acestora de a se dezvolta.

În acest sens, o serie de state precum Spania, Marea Britanie şi Brazilia au interzis utilizarea telefoanelor mobile în școli, dezbătându-se activ și despre posibilitatea interzicerii calculatoarelor şi televizoarelor în creșe și grădinițe, în vederea combaterii fenomenului dependenței digitale.

Acest fenomen, alături de alte dependențe apărute în societate – dependența de substanțe psihoactive sau jocuri de noroc –, necesită o analiză complexă din partea instituțiilor responsabile ale statului și adoptarea unor măsuri cât mai urgente pentru prevenirea și combaterea dependenței digitale, indiferent de vârstă, este de părere deputatul Hurduzeu.

JCS-T.K.