Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Una dintre nopţile cele mai negre din istoria României a fost cea de praznicul Rusaliilor, din 17/18 iunie 1951, când a început calvarul deportării în Bărăgan!

An de an, atât în ziua de 9 martie, cât și de sărbătoarea Rusaliilor, Asociația Foștilor Deținuți Politici și a Deportaților în Bărăgan, având-o preşedinte pe Cornelia Fetea din Oravița, comemorează victimele acestei traume prin diferite manifestări organizate la Reșița, la Oravița sau în alte localități ale județului.

În urmă cu 71 de ani, peste 40.000 de locuitori ai zonei de graniţă a României cu fosta Iugoslavie aveau să sufere de pe urma regimului din acea perioadă, fiind deportaţi în Bărăgan. Scriitorul Erwin Iosef Ţigla precizează că despre perioada deportării în Bărăgan, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin are în fondurile ei câteva cărți ce ilustrează acest subiect, care pot fi consultate la sala de lectură în baza unei programări. Amănunte și prin mail la adresa: [email protected]

JCS-A.G.

1 Comment

  1. Baraganul nici pe departe nu arata ca si Siberia . Acolo in Siberia au fost deportati peste 65.000 de romani din Romania, Bucovina, Basarabia, Nu cunosc sa existe un monument in Romania in memoria deportatilor romani in fosta URSS.

Adaugă comentariu