Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – E afirmația pe care Ioan Popa o făcea la preluarea primăriei și pe care reporterii de la revista „Ghidul primăriilor” i-au reamintit-o recent. Ediția din luna aprilie publică un interviu de două pagini în care primarul Reșiței vorbește despre strategia de dezvoltare a orașului, în care „verdele și oxigenul sunt elemente care constituie esenţa viitorului”, în exprimarea lui Popa!

Reșița trebuie să meargă spre turism, combinat cu industrii nepoluante mici și medii. Sunt concluzii rezultate dintr-un proiect derulat de primărie împreună cu Institutul pentru Oraşe Vizionare, de care s-a ținut cont în elaborarea strategiei de mobilitate urbană. În această direcție se înscrie tramvaiul, „cel mai ecologic mijloc de transport urban la nivel mondial”, în exprimarea primarului, pentru reintroducerea căruia primăria a atras finanțări de aproape 100 milioane de euro, recent fiind semnat ordinul de începere a lucrărilor. Se vor modernizarea liniilor, a căii de rulare și depoului, precum și achiziţionarea a 13 garnituri de tramvai.

Primarul vorbește și despre protocolul cu taximetriștii din oraş pentru a se trece spre taxiuri electrice sau hibride, despre cele șapte staţii de alimentare electrică montate deja și cele 12 care urmează a fi montate. „Orice investiţie care se face în oraş va trebui să aibă staţii de încărcare electrică. Am realizat şi, în următorii ani, continuăm să realizăm spre 50 de km de piste de biciclete, opt poduri pietonale metalice peste Bârzava”, afirmă Popa.

Mai reținem că orașul încurajează investitori de talie mică şi medie, precum nemții de la EMZ care vor genera în jur de 500 de locuri de muncă cu calificare medie şi superioară. Popa vrea și condiţii pentru sectorul IT, pentru acei tineri care lucrează de oriunde, precum și locuri de joacă pentru copii, grădiniţe, creşe, bazin olimpic, centre multifuncţionale, cele patru lacuri din jurul orașului, Aqualand și Mall, zona alpină în domeniul schiabil Semenic, puncte de atracţie pentru tineri, care să vină spre oraş.

„Pentru tineri și adolescenţi am creat şcoala duală, unde avem circa 500 de elevi dintre care 250 din afara oraşului. Încercăm să îi ţinem aici, oferindu-le cazare şi trei mese pe zi gratuite. Suntem în curs de a realiza o investiţie de locuinţe pentru medici şi asistenţi medicali cu fonduri guvernamentale ANL, şi cred că toate aceste demersuri vor reuși să ţină reşiţenii în oraş, sau chiar să aducem și alți tineri dinamici în Reșița”, mai spune primarul Popa în interviul care poate fi sintetizat în șapte cuvinte: ,,Fă un plan şi ţine-te de el”.

JCS-Ionel Ivașcu