Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ajustarea cheltuielilor pentru faza a II-a a proiectului tramvai a adus în impas întreaga iniţiativă. Adusă în faţa aleşilor reşiţenilor, actualizarea cheltuielilor a stârnit reacţii adverse.

Social-democratul Mirel Sabo a explicat: „Problema este că din costurile estimate ale proiectului, şi anume 94,7 milioane de lei, cam 72,7 milioane sunt cheltuieli neeligibile, respectiv contribuţie proprie. Nu vi se pare că e o sumă foarte mare? De unde punem peste 70 de milioane la acest proiect? Există o mulţime de alte proiecte la care trebuie să punem. Şi pe măsură ce proiectul înaintează, suma creşte! Sunt considerate neeligibile tot felul de alte sume, cheltuieli. Am mai atras atenţia, să nu ne trezim că ne blocăm! Să ţinem cont de gradul de îndatorare, aici e vorba de o sumă enormă! Am avut un proiect cu străzile la care partea noastră de finanţare era de la vreo 190.000 de lei. După ce am mers la Timişoara, la ADR Vest, am urcat de la acei 190.000 la 3 milioane. Corect, merită, proiectul era de peste 50 de milioane de lei. Dar când urci de la aproximativ 200.000 de lei la peste 3 milioane? Iar acum, din 94 de milioane, 72 le punem noi?“

Consilierul liberal Hadrian Popescu i-a răspuns că Reşiţa are mari şanse să-şi acopere şi acele sume tot din bani europeni: „E vorba doar de faza a II-a a proiectului de tramvai. Până acum ni s-au aprobat 45 de milioane de euro, în faza I, cât şi achiziţia materialului rulant. Din fondurile prealocate, de 28 de milioane de euro, au rămas 4 pentru faza a II-a. Noi avem o strategie de a primi aceşti bani tot din fonduri europene. Şi dacă nu reuşim, avem deja aprobat un credit-punte de la BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare). Trebuie să dăm acest aviz pentru că riscăm să blocăm întregul proiect! În urma licitaţiei, vor scădea plafoanele la nivel de ţară, vor rămâne sume disponibile şi vom putea primi de acolo“.

Graţian Dobre, expert în cadrul echipei de Proiecte Europene de la Primărie, a ţinut o pledoarie în favoarea municipalităţii, care a primit semnale clare că va primi ulterior bani europeni, lucru care va mai reduce din contribuţia proprie a autorităţii locale. În urma acestei pledoarii, consilierul Sabo a subliniat: „Nici noi nu vrem să fim pesimişti, dar sumele sunt mari! E un risc mare, dar mergem înainte!“.

Viceprimarul Gabriel Duruţ a continuat pe aceeaşi linie: „Din ce a prezentat dl Graţian, totul este probabil. Eu am încredere în ceea ce spune, dar cert este că noi trebuie să ne împrumutăm cu această sumă, pentru că anul viitor vom termina proiectul tehnic şi trebuie să scoatem lucrarea la licitaţie. Iar în momentul în care scoatem la licitaţie această lucrare, noi trebuie să avem buget. Adică să avem banii! Deci oricum vom lua acest împrumut. Pe urmă, vom vedea dacă vom primi, cum spuneţi. Probabilitatea este mare, am încredere în ceea ce spuneţi şi vom susţine acest proiect în continuare, aşa cum l-am susţinut şi până în momentul de faţă“.

Iar aleşii s-au ţinut de cuvânt şi au votat favorabil documentul necesar pentru ca tramvaiul reşiţean să mai facă un pas înainte.

Antoniu Mocanu