Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Investiția totală derulată la această unitate de învățământ depășește 11 milioane de lei. În mare, sunt fonduri europene la care primăria a cofinanțat o mică parte, realizând totodată și investiții din bugetul local. Aceste aspecte au fost punctate în cadrul conferinței de presă susținute azi de primarul Ioan Popa, împreună cu Liliana Dacica, șeful direcției de Învățământ, Cultură, Sport și Culte din cadrul Primăriei Reșița, și prof. Bianca Stanciu, directorul Liceului „Traian Vuia” (LTV)!

Școala înseamnă elevi, pentru că ei sunt sufletul unei școli. Dar e nevoie de mai mult. Am reținut asta din spusele dnei prof. Bianca Stanciu, care și-a exprimat convingerea că o școală nu poate funcționa fără implicarea dascălilor și sprijinul primăriei. Mai ales că, de la înființarea în 1969 a actualului liceu „Traian Vuia”, investițiile n-au fost prea multe. În 2011, a fost mansardată clădirea liceului și… cam atât. Iar în vechea sală de sport nu s-a investit niciodată până la proiectul european finalizat în 2021.

Concret, CNI a investit 7,39 milioane de lei în reabilitarea energetică a LTV, sumă din care Primăria Reșița a cofinanțat 2%, adică 171.692 de lei. Cu alți 1,5 milioane lei de lei de la bugetul local, primăria a executat lucrări interioare și de amenajare a curții liceului. Terenul multifuncțional a făcut obiectul unei alte investiții a CNI în valoare de 2,1 milioane de lei, din care primăria a cofinanțat 60.000 de lei, lucrare proaspăt preluată de primărie de la Compania Națională de Investiții.

Conform Lilianei Dacica, s-a realizat o bază sportivă de tip 2, un teren de 800 de metri pătrați, regulamentar, pentru diverse sporturi. Acesta a fost amenajat pe locului vechiului teren cu bitum, „mâncat” de vreme și de vremuri. Acesta va fi funcțional pentru ore de educație fizică, pentru clasele care fac sport de performanță în cadrul LTV, dar va putea fi pus la dispoziție și altor secții și ramuri sportive. I se adaugă sala de sport cu 150 de locuri, regulamentară pentru handbal, și o sală de sport potrivită pentru volei, cândva „mâncată” și ea de vreme și de vremuri, însă făcută boboc prin primul proiect CNI.

„Lucrarea a fost executată de o firmă din Certeze, care a mai făcut școli din oraș. Au lucrat foarte bine peste tot și le mulțumesc pentru asta. Panourile fotovoltaice din curtea liceului vor genera o bună parte din curentul necesar. Avem și o replică a primului avion al lui Traian Vuia, realizată de elevi de la liceul tehnologic cu ajutorul prof. Sorel Rață, dar și statuia în bronz în mărime naturală a lui Vuia, realizată de un artist din Chișinău. Aceasta va fi readusă după ce se vor finaliza lucrările în zonă la proiectul Tramvai.”, a punctat primarul Ioan Popa. Din declarația sa mai reținem că, pe viitor, prin PNRR se va investi și în dotarea școlilor din oraș, inclusiv în dotarea LTV.

JCS-Ionel Ivașcu