ARMENIȘ – „Armenișana” este singurul ansamblu folcloric stabil de la Herculane până la Caransebeș. Motiv de mândrie pentru coregraful Dumitru Dragomir, cel care punea bazele ansamblului acum 25 de ani. De-atunci, i-au trecut prin mâini peste 200 de dansatori din cel puțin șapte-opt generații!
„Cu ani în urmă, am fost dansator la Ansamblul „Semenicul”. Așa m-am gândit să fac un ansamblu prin care să continui tradiția care m-a consacrat ca om și ca folclorist. După cercetările pe care le-am făcut, la Armeniș tradiția era de pe la 1922 cu ansamblu de călușari. Eu am continuat cu călușarii pe care am reușit să-i aduc la patru generații.”, își amintește Dumitru Dragomir. De altfel, jocul călușarilor este unul arhaic, pe care gugulanii îl consideră moștenit de la daci.
Coregraful și-a dorit un festival de folclor la Armeniș. Și acesta există, ajungând la ediția a opta. Dragomir a reușit să aibă pe scenă peste 70 de copii și, alături de ei, „echipa de mare” în exprimare proprie, adică generații care fac cinste locului și aduc multe premii la festivaluri din țară și de peste hotare. Dar, dintre toate, cea mai mare mândrie a sa a fost să urce pe scenă alături de copii și nepoți. Despre gugulani spune că-s oameni primitori, harnici, buni gospodari, cu drag de frumos și pătimași pentru tradiția lor. „În majoritatea satelor, rugile erau sfinte, trei zile de mâncare și distracție. Se țin și-acum rugi, dar nu se mai păstrează autenticitatea jocului.”, încheie coregraful care continuă să aducă generațiile în slujba tradițiilor.
JCS-Ionel Ivașcu