Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Totul este demn de un scenariu de film, pornind de la o plângere făcută de un ginere cu funcție, pentru că soacra, cu altă funcție, n-a mai putut închiria terenul pe care derulează activități comerciale pe domeniul public, în fața Spitalului Județean de Urgență din Reșița, după cum se arată într-un comunicat remis redacției!

După ce opinia publică a început să aibă tot felul de suspiciuni și întrebări, PNL Reșița a făcut lumină asupra citării consilierilor locali reșițeni la DNA, printr-o adresă purtând mai multe semnături, începând cu cea a viceprimarului Mădălina Chiosa, liderul Grupului PNL din Consiliul Local Reșița, și încheind cu cea a primarului Ioan Popa, președintele PNL Reșița. Din document am putut afla că totul se trage de la o plângere făcută de un ginere, pentru că soacra nu și-a mai putut lua în chirie o bucată de teren de la intrarea în Staționarul 1 al Spitalului Județean, unde se derulau activități comerciale pe domeniul public al orașului. Cine e ginerele? Ionuț Popovici, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Cine e soacra? Asistenta șefă a Spitalului Județean de Urgență.

Din comunicat aflăm că „un număr de șase consilieri locali din Consiliul Local Reșița au fost invitați în perioada 26 ianuarie – 2 februarie 2023, în calitate de martori, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, pentru a da declarații în vederea soluționării unei plângeri făcute de domnul Ionuț Popovici, la acea dată președinte PMP Caraș-Severin, în prezent vicepreședinte PSD Caraș-Severin, cu privire la legalitatea unei hotărâri de Consiliu Local, validată în ședința de îndată ce a avut loc în 9 februarie 2021. Cei șase consilieri au deținut la data ședinței funcțiile de președinte de ședință, respectiv președinți ai comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local Reșița. Prin plângerea făcută de domnul Ionuț Popovici, acesta acuză nerespectarea procedurilor legale și presupuse presiuni făcute de primarul Municipiului Reșița, domnul Ioan Popa, asupra consilierilor locali, pentru a nu aproba o solicitare de închiriere a unei suprafețe de teren de 75,7 mp din domeniul public, situată la intrarea în Staționarul 1 al Spitalului Județean de Urgență. Solicitarea aparține firmei Andana Body Sculpture S.R.L., firmă deținută de doamna Dana Tulbure, asistent-șef în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, soacra domnului Ionuț Popovici. În fapt, în cadrul ședinței amintite mai sus au fost supuse aprobării Consiliului Local trei solicitări venite de la societăți comerciale ce dețin construcții provizorii în vecinătatea Spitalului Județean: două pentru prelungirea contractului de închiriere teren din domeniul public și cea a firmei Andana Body Sculpture S.R.L., deținătoarea unei construcții provizorii aflată pe domeniul public, pentru care era necesară aprobarea unui contract de închiriere nou, aceasta desfășurând activitatea comercială fără drept, pe domeniul public al orașului. Toate cele 3 hotărâri în cauză au fost respinse în unanimitate, prin votul împotrivă al tuturor consilierilor PNL prezenți, cât și prin abținerile celor 4 consilieri de la celelalte partide.“

De fapt, problema buticurilor care au ajuns chiar subiect de gâlceavă publică nu e nouă. Estetica lor și ideea de profitabilitate în ograda sau aproape în ograda spitalului, pentru a scoate bani de la internații care n-au altceva mai la îndemână, a fost discutată demult. Chiar și așa, consilierii reșițeni citați la DNA au avut de dat fireștile explicații: „În cadrul audierilor avute la DNA Timișoara, consilierii locali au dat detalii procurorului de caz despre modul în care s-a desfășurat ședința incriminată de domnul Ionuț Popovici. Totodată, aceștia au avut ocazia să detalieze motivele pentru care au refuzat solicitarea. Majoritatea PNL din CL Reșița a votat ținând cont de faptul că, în zona pentru care s-a solicitat închirierea, Primăria Reșița avea în plan derularea de proiecte de modernizare. La fel ca în fiecare zonă din oraș unde municipalitatea a intervenit pentru a moderniza domeniul public, s-au reanalizat toate contractele de închiriere sau concesiune, în unele situații acestea fiind anulate pentru a se putea desfășura lucrările de modernizare propuse.“, se mai arată în documentul citat.

Ce vrea municipalitatea să facă în vecinătatea celei mai mari unități spitalicești a județului? În primul rând se dorește extinderea bazinului olimpic prin crearea unei zone de SPA care să ofere reșițenilor o nouă modalitate de a petrece timpul liber, facilitate care astăzi nu se regăsește în Reșița. Se are totodată în vedere reorganizarea accesului și a parcării din zona spitalului, pentru a crește numărul de parcări publice. Și, în consecință, montarea unor sisteme moderne pentru plata parcării și organizarea unei parcări cu regim special, pentru cazurile în care cetățenii parchează în zonă din cauza unor urgențe.

„Votul dat de către majoritatea PNL din cadrul CL Reșița a ținut cont doar de aceste aspecte, considerând că interesul public depășește interesul personal avut de domnul Popovici. În același timp, considerăm că desfășurarea de activități comerciale în imediata vecinătate a Spitalului Județean trebuie făcută după reguli clare, la fel ca în orașele civilizate din Europa.“, subliniază documentul remis redacției.

JCS-A.M.