OCNA DE FIER – Sancţiunea primită de la Garda de Mediu a băgat în colaps financiar Primăria Ocna de Fier.
Atunci când banii sunt puţini, încerci să te gospodăreşti cum poţi. Nu te întinzi mai mult decât îţi este plapuma, şi nici nu-ţi faci prea multe planuri. Ce faci însă când ajungi la fundul sacului? Fie îţi pui speranţa într-o rectificare bugetară ce te-ar putea scoate din impas, fie te rogi la Dumnezeu să te mai ţină, o vreme, pe linia de plutire. Aşa stau lucrurile la Primăria Ocna de Fier.
Primar din 2004, Mircea Ciobîcă recunoaşte că nu a avut niciodată un buget mare, însă a ştiut întotdeauna cum să-şi drămuiască banii. În ultimii ani, aceştia au fost tot mai puţini, iar amenda de 50.000 de lei, primită de la Garda de Mediu pentru necolectarea selectivă a deşeurilor în comună, a băgat în colaps financiar Primăria.
„Suntem la fundul sacului, trebuie să recunosc. Avem probleme financiare, şi, în mare, toate ni se trag de la amenda primită, acum trei ani, de la Garda de Mediu. Ne-am judecat cu ei, iar dacă iniţial amenda a fost transformată în avertisment, Tribunalul Caraş-Severin a întors hotărârea judecătorească în favoarea lor. Puşi în faţa faptului împlinit, nu ne-a mai rămas altceva de făcut decât să ne resemnăm şi să plătim această amendă astronomică, pentru că, la vremea aceea, nici o altă primărie din judeţ nu mai primise o astfel de sancţiune şi, ca să spunem lucrurilor pe nume, nici nu cred că vreo primărie colecta selectiv deşeurile în 2010. Însă, aceasta este altă poveste, care nu-şi mai are rostul acum”, ne-a spus primarul din Ocna de Fier. Din cauza acestei amenzi, multe din facturile primăriei au rămas neachitate.
„Nu ne-am lăfăit niciodată în bani, însă cei 30.000 de lei pe care i-am dat până acum pentru plata amenzii sunt facturi neplătite la iluminat, la întreţinere, la xerox, la telefon, la tot ceea ce ţine de bunul mers al unei instituţii. Repet, nu am avut niciodată bani mulţi, dar vremurile sunt aşa cum sunt, iar când se împart bugetele, abia dacă ne ajung banii pentru jumătate de an. În condiţiile astea, şi cu o amendă atât de mare ce trebuie plătită, nu putem decât să ne rugăm să nu ningă, că nu suntem pregătiţi pentru iarnă, sau să bată vântul mai tare, şi să ne lase fără acoperiş la căminul cultural, că tot nu avem bani cu ce să-l reparăm”, a mai spune Mircea Ciobîcă. Conştient de nemulţumirea localnicilor, primarul speră că lucrurile se vor schimba în scurt timp.
„Aşa cum bine ştiţi, municipiile reşedinţă de judeţ, cum este Reşiţa, au dreptul să înfiinţeze zone metropolitane, prin asocierea cu localităţi care să se afle la distanţă de cel mult 30 de kilometri de oraş.
Prin crearea acestei zone, din care facem şi noi parte, vom putea accesa fonduri şi dezvolta proiecte mult mai uşor. Noi ne-am creat deja strategia de dezvoltare, ştim exact ce dorim, urmează doar să ne aşezăm la masă alături de partenerii noştri, pentru a discuta pe larg despre toate acestea. Sperăm ca în acest fel să putem accesa fonduri europene, căci până acum din cauza numărului mic de locuitori pe care îl are Ocna de Fier, numai 700, proiectele ne erau mereu respinse”, a concluzionat Ciobîcă.
Roxana Bălan Nafiru