Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Spune consilierul județean Ioan Crina, care sesizează o serie de anomalii din ograda spitalului, după ce a văzut că la ATI se spală 15 tone de rufe pe lună sau dezinfectanții se adună în stocuri, nefolosiți pentru igienizarea secției!

După ce Jurnal CS și CAON scriau despre cum gogonata electorală a RMN-ului a explodat sub ochii „comisarului“, au apărut și reacții.

Primul a fost șeful județului, care a apreciat dezvăluirea, concluzionând: „Exact așa! Cu toate acestea echipa dlui Crina cu siguranță va mai aduce vorba despre ce afacere personală am făcut în defavoarea spitalului cu achiziția acestui serviciu de imagistică.“ Și se pare că a avut dreptate, pentru că următoarea reacție a venit din partea consilierului Ioan Crina, care a spus că acolo sunt mari nereguli, deși Vlad Stoichescu, reprezentantul Clinicii „Sf. Alexandru“ care deține RMN-ul din ograda Spitalului Județean ne asigura că „totul funcționează exact cum ar trebui pentru pacienți“, lucru afirmat chiar în fața șefului Casei de Sănătate, Ionuț Popovici, instituție care asigură decontarea acestor servicii în bază de contract. Adică pacienții beneficiază de investigații gratuite.

I-am spus asta și lui Crina, care ne-a declarat: „Eu nu știu cât pricepe Popovici! (…) Lucrurile sunt grave acolo! Pe vremea lui Salus Remedies, pacienții din spital erau investigați pe gratis. Eu așa am înțeles. Acum, firma asta facturează prestările la spital, fără ca spitalul să poată să deconteze către casă prestația RMN. Pentru că în Legea sănătății, când ești internat în spital, nu poți să faci alte servicii decontate de casă, nici măcar o rețetă compensată. Că măgăria era de un contract de aproape 2 milioane de euro – cam 1,5 milioane de euro pe an, pe 10 ani, adică 15 milioane de euro – pe care voiau să-l încheie din banii spitalului. (…) RMN-ul nu-l fac pe gratis, așa ar trebui să-l facă, pe gratis pentru pacienții în spital.“

Crina crede totodată că societatea care are RMN-ul obține un avantaj nelegitim funcționând în incinta spitalului, făcând aproape concurență neloială celorlalți prestatori de servicii de imagistică: „Noi le-am făcut un serviciu, i-am lăsat la noi în casă. Păi n-am distrus concurența? Că n-o să se ducă nimeni din spital în altă parte. Dar pentru spital ar trebui să facă pe gratis!“ Mai ales că, spune Crina, spitalul e în groapă, iar RMN-ul îl bagă și mai mult, spre deosebire de cei de la Salus Remedies, care ar fi cheltuit, în total, cu salariați cu tot, undeva la 400.000 de euro pe an.

Ne-a mai vorbit despre o secție unde cei care asigură mâncarea ar spăla câte 15 tone de lenjerie pe lună. „Păi cât e lenjeria voastră pe care o aveți aici, la ATI? 300 de kile? Păi de câte ori ați spălat-o, de 100 de ori pe zi? (…) Mi-a povestit un doctor că a găsit, tot la ATI, stocuri de aproape 100.000 de lei de dezinfectant. Cum s-au acumulat, înseamnă că de putori! Și atunci te miri că vii – cum am venit eu – cu infecție din spital? Un miliard de lei vechi! Zice că mai aveau câteva luni până să expire, nici n-au știut cum să le împartă pe la toți. Nu le foloseau! Astea se iau că sunt niște norme, în funcție de suprafață, de diferiți factori. Și nu le foloseau, și te mai miri? Eu chiar am o problemă cu sistemul medical!“ Crina crede că de asta ar fi și fugit fostul manager de la Județean.

„Eu i-am spus și lui Silviu (Hurduzeu – n.r.), chiar o să mă implic pe partea asta, fiindcă ce am văzut acolo… Acum am văzut niște anomalii acolo de nu se poate! Nu se poate să-ți bați joc de sănătate! Spitalul ăsta județean nu mai are adresabilitate, rezolvă cazurile sociale și eventual ceva piloși, că m-a operat pe mine că mă știe ăla, că nu m-aș duce să dau bani. Asta a ajuns spitalul, în rest nu mai vin doctori tineri, nu mai avem utilaje (aparatură – n.r.). Trebuie luate măsuri drastice, haide să le punem la punct! Că și eu am auzit o groază de intervenții pe linie politică pentru Sf. Alexandru ăsta, din toate partidele. (…) În sistemul medical, singura armă este de a scoate publice și a scoate în față, ca să-și piardă credibilitatea ei și să reușim să aducem alții! Nu se poate! Eu de asta tot spun în consiliu și trebuie să mă ajutați că e vorba de noi! Că așa a ajuns spitalul ăsta fără adresabilitate, că toată lumea a muls de pe el, toată lumea a ras, pe fente de astea de doi lei.“

Pe ultima sută de metri a sosit și replica șefului Casei de Sănătate cărășene, care ne-a lămurit că RMN-ul n-are contract cu casa din 9 iunie, de la alegeri, ci din 1 august. Cu alte cuvinte, serviciile de imagistică oferite gratuit pacienților de la Județean înainte de 1 august n-au fost decontate de casă, ci de spital. Popovici l-a contrazis însă pe Crina, explicând că, după 1 august, toți asigurații, fie că sunt sau nu internați, beneficiază de serviciile din contract, adică decontate de casă și nu de spital…

JCS-A.M.