Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimii doi ani, cifrele au scăzut considerabil de la 99 de familii, respectiv 221 de persoane în ianuarie 2019, la 72 de familii, respectiv 169 de persoane în martie 2021!

La începutul lunii martie, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Reşiţa figurau 72 de familii beneficiare de venit minim garantat, cu un număr de 169 de persoane. În rândul acestora figurau 36 de persoane singure, cele mai multe familii (12) având doi membri, urmate de cele cu peste cinci persoane (8).

Ponderea asistaţilor social o deţin însă copiii… Din totalul de 169 de beneficiari, 95 erau copii sub vârsta majoratului. Din cei 74 de adulţi, 21 asigură îngrijirea copiilor sub şapte ani, 24 au trecut de vârsta de pensionare, iar patru sunt în incapacitate de muncă, dovedită cu acte; rămân 22 de persoane care sunt apte de muncă.

Pentru fiecare familie, orele de muncă aferente ajutorului social trebuie prestate de una dintre persoanele majore, apte de muncă. Aşa se face că, „pentru ajutorul social aferent lunii februarie 2021 au fost repartizate 18 persoane care au efectuat lucrări de curățenie stradală: măturat, dus gunoi, desfundat canale, lucrări de curățenie în parcuri, precum și lucrări efectuate la unele instituții de învățământ, care au solicitat sprijinul pentru evacuarea unor deșeuri, mobilier vechi etc. Pentru ajutorul social aferent lunii martie 2021, au fost repartizate în vederea efectuării de acțiuni și lucrări de interes local un număr de 20 de persoane“, ne informează Lidia Cosmina Roşian, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială. În afara muncilor amintite, beneficiarii de ajutor social efectuează şi lucrări de curăţenie în parcuri, zone verzi şi la sere. De altfel, aleşii reşiţenilor au aprobat recent Planul de acţiuni şi lucrări de interes local pentru persoanele apte de muncă, beneficiare de venit minim garantat.

Cât primeşte o persoană sau o familie beneficiară? Plafoanele sunt de 142 de lei, pentru o persoană singură, respectiv de 255-710 lei pentru familiile cu doi-zece membri. Ajutorul social se stabileşte ca diferenţă între aceste plafoane şi venitul net lunar al persoanei sau familiei. În funcţie de banii primiţi, se stabileşte numărul orelor de muncă prestate, care se calculează raportat la salariul minim de bază brut pe ţară. „La nivelul Reşiţei, numărul de zile de muncă în folosul comunității conform legii variază între două şi 12, în funcție de cuantumul ajutorului social, respectiv între 16 şi 96 ore lunare. Norma de lucru pe zi este de opt ore. (…) Menționăm faptul că fondurile necesare pentru plata ajutorului social, precum şi pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice“, a mai precizat directorul executiv Lidia Roşian.

JCS-A.M.