Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Conducerea unităţii de urgenţă a vorbit despre investiţiile care trebuie făcute pentru a putea fi adus noul aparat.

Modul de implementare a proiectului „Sănătate fără frontiere”, realizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa împreună cu Spitalul General din Pojarevac (Serbia), a fost subiectul unei conferinţe de presă organizate de unitatea din municipiul de pe Bârzava.

„În data de 16 iulie, a fost declanşată procedura de licitaţie internaţională, a precizat dr. Dumitru Secăşan, managerul SJU Reşiţa. În acest sens, am trimis pe mailul Comunităţii Europene solicitarea noastră privind achiziţionarea unui computer tomograf la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, făcând şi două anunţuri internaţionale, destinatarii fiind Republica Serbia şi Ungaria. În data de 16 septembrie, această licitaţie internaţională va fi încheiată, urmând ca aici, la SJU Reşiţa, o echipă de verificare a ofertelor să aleagă câştigătorul. Criteriile principale pe care le va avea în vedere această echipă sunt conforme caietului de sarcini, dar vom urmări în primul rând criteriul tehnic, adică performanţa acestui aparat, dar şi costul”.

„Oricum se ştia că acest computer tomograf o să aibă ca valoare de achiziţie 800.000 de euro, întreg proiectul – 896.000 de euro, spune medicul. Noi dorim, am pus şi în caietul de sarcini, ca acest computer tomograf să aibă peste 64 de slice-uri, adică să fie în aşa măsură structurat tehnic încât să poată să execute diagnostice cam la întreg organismul uman, fiecare organ fiind bine examinat, emiţându-se un diagnostic de acurateţe în ceea ce priveşte patologia de organ”.

Spitalul reşiţean, ca şi parte din proiect, va avea de făcut o serie de schimbări, în special de natură patrimonială, în condiţiile în care trebuie găsită o locaţie nouă pentru găzduirea acestui aparat. „Această locaţie va fi în apropierea Unităţii de Primiri Urgenţe, acolo trebuind să dislocăm alte servicii pe care, datorită finanţării efectuate de către Consiliul Judeţean privind igienizarea subsolului Spitalului Judeţean, am putut să transferăm spre subsolul spitalului anumite efecte ale spitalului, în ceea ce priveşte şi documentaţie, şi garderobă, şi diverse alte utilităţi, a explicat managerul. În urma transferului acestor utilităţi către subsolul spitalului, noi trebuie să amenajăm această locaţie pentru computerul tomograf, care are ca şi început un proiect în care va fi prevăzut ca pereţii şi fluxul de personal să fie conform legislaţiei europene în vigoare”.

În urma vizitei făcute săptămâna aceasta de către un inspector de specialitate, celor de la SJU li s-a recomandat să construiască un stâlp de susţinere la nivelul planşeului, iar în momentul în care va fi adus acest aparat, ce va avea o greutate de aproximativ 3,5 tone, să se facă o ranforsare la planşeu. Pe lângă aceste aspecte premergătoare amplasării computerului tomograf, locaţia acestuia trebuie să îndeplinească anumite condiţii, pentru a împiedica răspândirea radiaţiilor, inclusiv prin plumbuirea anumitor zone din raza de acţiune a aparatului. Toate acestea vor ajuta la obţinera autorizaţiei de funcţionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, altfel neputând fi folosit. În plus, după ce vor fi făcute toate aceste pregătiri, în momentul aducerii aparatului, în funcţie de conformaţia acestuia, vor trebui făcute noi ajustări.

„Pe lângă aceste activităţi de tip patrimonial pe care le desfăşurăm în vederea amplasării noului computer tomograf, noi ne-am pregătit şi din punctul de vedere al resurselor umane, a mai spus dr. Dumitru Secăşan. Toţi medicii din SJU Reşiţa care nu au avut curs pentru Computertomografie l-au absolvit în această vară. Care sunt avantajele acestei investiţii în resursele umane la spital? Acestea derivă din următorul fapt: în momentul în care există o solicitare în timpul gărzii, pentru efectuarea de urgenţă a unei examinări de Computertomografie, nu mai trebuie adus de la domiciliu medicul radiolog care avea competenţă în această materie. De acum încolo, medicul de gardă, fiind absolvent al acestui curs, şi în urma examenului de competenţă pe care-l va lua, va putea să efectueze examinările. Deci se câştigă timp şi bani până la urmă. Timp atât pentru pacienţi cât şi pentru medicul respectiv, iar echipa care a primit cazul respectiv are posibilitatea să pună un diagnostic afecţiunii pentru care a fost solicitată examinarea. Iată că sunt foarte multe activităţi pe care trebuie să le desfăşurăm ca să funcţioneze întreg lanţul. Aparatura fără medici nu are finalitate!”.

Antoniu Mocanu