Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Toamna se numără și… infracțiunile din mediul școlar. Nu mai puțin de 29 de astfel de fapte au fost înregistrate în școli și în apropierea acestora, în primele luni ale anului, majoritatea în mediul urban!

„În perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost înregistrate 29 de infracțiuni în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 25 în mediul urban și 4 în mediul rural, 27 în incinta și 2 în zona adiacentă. Cele mai multe infracțiuni au fost cele de lovire sau alte violențe, 19 infracțiuni. Polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale pentru fapte care contravin legii.“, a precizat comisarul-șef Ciprian Lăzărescu, șeful Poliției județului, în cadrul conferinței de prezentare a bilanțului inspectoratului pe primele nouă luni.

Cum stau școlile la capitolul asigurării siguranței? „În baza Planului de măsuri întocmit la nivelul Serviciului de Ordine Publică au fost verificate toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Pentru asigurarea prezenței patrulelor de ordine și siguranță publică pe timpul afluirii și defluirii elevilor la/de la cursuri, cele 404 de unități școlare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor abilitate.“, a mai spus șeful Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Cine asigură aceste servicii în cele 404 unități de învățământ preuniversitar repartizate structurilor MAI? Poliția în 389 dintre acestea (96,30%), jandarmii în 7 din mediul urban (1,73%) și polițiștii locali în 8, tot din orașe (1,98%).

Tot pe linia siguranței în mediul preuniversitar, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 315 activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, din care pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență – 81, pentru prevenirea bullyingului – 44, a consumului de droguri – 55, prevenirea portului de obiecte periculoase – 23, prevenirea traficului de persoane – 14, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului – 14, răspunderea penală a minorilor – 31, având ca beneficiari peste 10.500 de elevi.

Iar în perioada vacanței școlare, polițiștii au desfășurat activități de informare legate de evenimentele negative în care pot fi implicați elevii și de conștientizare a rolului grupului de prieteni în astfel de cazuri. Au mai fost derulate 27 de astfel de activități în taberele din județ, la care au participat 914 elevi, dar și 9 acțiuni în care au fost abordate tematici privind consumul de substanțe psihoactive, la care au participat 315 elevi. Alte 27 de activități de informare au fost adresate părinților.

În plus, de anul acesta, avem Plan național de prevenire și combatere a violenței în școli (HG 1064 din 28 august 2024), în cacrul căruia, la nivel prefectural, avem Plan Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, de asigurare a protecției unităților de învățământ preuniversitar, a siguranței elevilor și a personalului didactic. Iar în județ, la nivelul fiecărei poliții municipale/orășenești/ posturi de poliție comunale au fost elaborate Planuri Locale Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară. La care se adaugă, la nivel național, Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.“, în cadrul căreia a fost dezvoltat site-ul siguranțașcolară.ro, cu informații și recomandări din partea instituțiilor responsabile. Toate pentru crearea unui climat de siguranță optim, după cum a conchis șeful IPJ Caraș-Severin.

JCS-A.M.