Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Declaraţia aparţine directorului TMK Artrom, Adrian Popescu, iar decizia de a se lucra doar noaptea s-a luat din cauza costurilor imense cu energia, costuri ce pot duce ca multe firme să intre în colaps!

Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom (din care face parte şi TMK Reşiţa), unul dintre cei mai mari jucători din industria locală, ne-a spus că industria grea din România se află în faţa unui moment crucial şi anume însăși existenţa ei ca industrie. ƒ„La TMK Reşiţa am redus producţia din cauza preţurilor mari la energie. Lucrăm doar noaptea, cum de altfel se lucrează în întreaga metalurgie românească. Menţinerea unui nivel ridicat al preţurilor din energie duce la închiderea de capacităţi. Există soluţii, dar trebuie voinţă politică şi dialog. Marii producători industriali plătesc practic preţuri de 7-8 ori mai mari decât concurenţii din alte ţări europene. În Germania, Franţa, Spania şi Italia au fost găsite soluţii. Noi, producătorii din România, suntem în competiţie directă cu cei din aceste ţări şi pierdem pieţele în faţa lor pentru că avem costuri energetice de 3-5 ori mai mari decât în ţările amintite. Ca să nu mai vorbim de oţelul venit din Est“, ne-a spus Adrian Popescu.

Directorul TMK Artrom mai susţine că dacă nu se va găsi o soluţie urgentă, la preţurile aberante ale energiei electrice şi gazului, întreaga metalurgie din România intră în colaps. „Şi asta v-o spune un om care conduce de 30 de ani o activitate metalurgică şi care nu a mai trecut printr-o situaţie atât de gravă. Repet: este o situaţie dramatică şi absurdă, iar Guvernul trebuie să găsească soluţii!“, a mai precizat Adrian Popescu.

În concluzie, cei care ne-au întrebat pe CAON dacă uzina reşiţeană s-a închis sperăm că au înţeles că este vorba nu de sistarea activităţii, ci doar de producţia de ţevi pe timp de noapte, când energia este mai ieftină.

JCS-Nina Curiţa