REŞIŢA – Societatea reşiţeană se află în procedura de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu. Acesta este motivul pentru care, luni, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, a avut loc o dezbatere publică. Au fost prezenţi comisari ai Gărzii Judeţene de Mediu, reprezentanţi ai societăţii civile şi, aşa cum era şi firesc, conducerea TMK Reşiţa.
Discuţiile au fost mediate de către directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Marius Vodiţă. Dezbaterea a început cu o prezentare a măsurilor pe care societatea le-a luat pentru modernizarea şi retehnologizarea uzinei, cu respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului. Un prim pas a avut loc în octombrie 2005, când a fost pusă în funcţiune instalaţia de desprăfuire, investiţie care a dus, potrivit conducerii TMK, la o reducere a emisiilor de pulberi fugitive şi a celor în suspensie evacuate la coş de la 80 mg/Nmc, la 0,91 mg/Nmc. Astfel, din 2004, de la preluarea combinatului de către grupul TMK, şi până în prezent, scăderea emisiilor a fost de 98,87%. Cu alte cuvinte, instalaţia de desprăfuire „înghite“ zilnic între 12 şi 17 tone de praf. De asemenea, în ultimii ani, societatea a efectuat lucrări de depoluare a depozitului de gudroane ale fostei cocserii şi a realizat modernizări la instalaţia de captare şi epurare a gazelor arse, în valoare de peste 5 milioane de euro. Totodată, s-au efectuat luna trecută toate închiderile uşilor dinspre Ştefan cel Mare şi din zona Zidarilor.
Pentru 2018, societatea s-a angajat să pună un sistem de uşi care va închide poarta dinspre platoul oţelăriei, iar până în august vor fi efectuate şi lucrări de schimbare şi refacere a învelitorii haldei, traveea BC şi CD cu panouri fonoabsorbante, de tip sandvici. Au existat însă şi voci, din rândul cetăţenilor care locuiesc în Dealul Crucii, inclusiv străzile Rândul I, II şi III, care şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de praful degajat în atmosferă, în momentul în care se încarcă cuptorul electric. Toatea aceste aspecte au fost notate de către angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, pentru ca documentaţia privind obţinerea autorizaţiei integrate de mediu să fie cât mai completă şi cât mai corect întocmită, aşa cum remarca directorul Marius Vodiţă.
Vă reamintim că această autorizaţie se obţine la un interval de zece ani. Astfel de dezbateri sunt necesare, un asemenea act neobţinându-se foarte simplu. Având în vedere importanţa combinatului pentru viaţa economică a Reşiţei şi a judeţului, nici o autoritate nu doreşte, sau cel puţin aşa se susţine, închiderea uzinei, însă pentru a fi toată lumea mulţumită, TMK Reşiţa mai are de făcut investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii mediului. Deşi a fost prezent în sală, directorul TMK Reşiţa, Romulus Ioan, nu a făcut niciun comentariu, luând doar la cunoştinţă nemulţumirile ridicate în timpul dezbaterii.