REȘIȚA – Câțiva cetățeni din municipiul Reșița, care locuiesc în vecinătatea societății, au sesizat Agenția pentru Protecția Mediului, în legătură cu problema poluării aerului din zonă. TMK susţine că „Strada Rândul 3 este neasfaltată, iar emisiile de praf chiar şi după trecerea unei mașini sunt semnificative“!
Problema este „praful depus pe mașinile personale”, praf care, potrivit reclamanților, ar proveni de la activitatea societății TMK-REȘIȚA. Ca urmare a acestei sesizări, directorul executiv al APM Caraș-Severin, Mihai Dănuț Cepeha, le-a solicitat celor de la TMK transmiterea, în regim de urgență, a punctului de vedere asupra funcționării instalației integrate pentru producerea oțelului lichid și turnare continuă, din data de 20 noiembrie 2021 și până în prezent, dar și a măsurilor luate în cazul în care au fost constatate disfuncționalități. Totodată, a mai fost cerut și rezultatul monitorizării calității aerului în ultima perioadă.
Având în vedere această situație, societatea a întocmit un răspuns la sesizarea reșițenilor, care a fost transmis Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin. Astfel, conform celor arătate în răspuns, oțelăria electrică, din motive energetice (mai precis – datorită crizei energetice din Europa), funcționează, în cursul săptămânii, de la ora 21.00 la ora 8.00 (respectiv 11 ore /zi), munca fiind desfășurată pe timpul nopții. Totodată, TMK precizează că au fost verificate imaginile stocate pe camerele de luat vederi și nu au existat disfuncționalități, iar instalația de captare și epurare gaze arse a funcționat la capacitate maximă.
„Analizând rezultatele măsurătorilor de pulberi în suspensie din emisii, PM 10, pentru perioada reclamată, comparativ cu concentrația maximă admisibilă din AIM, se constată că valorile determinate ale concentrațiilor de poluanți se situează sub concentrația maximă admisă”, a declarat directorul executiv al societății TMK-REȘIȚA, dr. ing. Romulus Ioan, care a punctat și faptul că nu sunt avarii sau disfuncționalități la echipamentele tehnologice, toate acestea lucrând în parametrii normali de funcționare. „Au fost verificate datele publice obținute de la Stația de monitorizare montată pe Rândul 3 (atât pentru indicatorul PM 10, cât și pentru PM 2.5) și am observat următoarele, legat de data 25.11.2021. În condițiile în care cuptorul a funcționat între orele 23.00-8.00, valorile fiind rezonabile, până la ora 7.00. Începând cu ora 7.15- 8.00 crește acest indicator atât pentru PM 2.5, cât și PM 10, idem în perioada 7.45- 9.00, valorile dublându-se, acest fapt datorându-se circulației auto a riveranilor în această perioadă. Strada Rândul 3 este neasfaltată, iar emisiile de praf după trecerea unei mașini sunt semnificative. Făcând o analiză a istoricului datelor (instantanee) ale stației de monitorizare AER, montată pe strada Rândul 3, se observă că indicatorul de pulberi în suspensie PM 10 crește, chiar se dublează, în intervalul 7.00-8.00, față de schimbul 22.00-7.00, când instalația de producere oțel funcționează”, a mai menționat directorul Romulus Ioan.
Referitor la speța actuală, în răspunsul anterior amintit se conturează faptul că vanele de zgură, basculate la rampa de descărcare, au fost răcite conform instrucțiunilor de lucru, iar din imaginile stocate pe camerele de luat vederi, se poate observa că instalațiile de răcire a zgurii și tunurile de apă au funcționat la parametrii normali. Printre argumentele prezentate de societate s-au numărat și datele referitoare la ziua de 24 noiembrie 2021, ora 17.45. Astfel, potrivit răspunsului, oțelăria staționa de la ora 8.00 și nu era desfășurată activitate în uzină, cuptorul era oprit de la ora 8.00, iar activitatea la rampa de transbordare zgură era oprită, ultima activitate fiind desfășurată la ora 10.45-11.00. Totodată, stația de monitorizare de pe strada Rândul 3, din Reșița, a arătat o depășire la PM 10 și PM 2.5 atât la ora 17.45, cât și la 18.39.
„Cu certitudine există și o altă sursă de poluare. Trebuie să menționăm că avem mari dubii asupra perioadei în care au fost făcute fotografiile pe care reclamantul le-a transmis autorităților (se pot observa în parbrizul autoturismului frunze verzi ale copacilor, ori în data de 22 noiembrie nu se mai văd frunze verzi). Cu toate acestea vă mai informăm că TMK Reșița a făcut cheltuieli de mentenanță și investiții semnificative pentru asigurarea parametrilor normali, astfel: în luna august au fost schimbați 2.940 de saci la instalația de desprăfuire, au fost achiziționate și puse în funcție 5 tunuri de ceață la rampa de transbordare, drumul uzinal de la halda de zgură la poarta din Dealul Crucii este stropit de două ori pe zi, a fost construită o hală acoperită în care să se deverseze și să se răcească zgura”, a conchis directorul executiv al societății TMK-REȘIȚA, Romulus Ioan.
JCS–Silvia Popescu