Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţii economici trebuie stimulaţi să-şi formeze viitorii angajaţi, pe potriva necesităţilor.

De mai mulţi ani, pentru armonizarea programei şcolare cu cerinţele pieţei muncii, în județ funcţionează Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatelor Sociale (CLDPS), un organism din care fac parte atât reprezentanţi ai patronatelor, cât şi ai sistemului de învăţământ şi ai sindicatelor. Ieri a avut loc o întâlnire a membrilor CLDPS pentru rezolvarea unei serii de aspecte organizatorice – reactualizarea componenţei comitetului, modificarea structurii de conducere, precum şi acceptarea de noi membri cu drepturi depline. În urma retragerii preşedintelui de drept al CLDPS, Ion Iordache, au fost organizate alegeri, în fruntea organismului fiind ales Marian Apostol, cel care a ocupat funcţia de vicepreşedinte.

„Am făcut o ofertă domnului Aurel Văduva, managerul unei societăţi care, de-a lungul timpului, şi-a manifestat interesul vizavi de procesul de formare în învăţământul profesional, şi aceeaşi ofertă a fost trimisă Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, precum şi unei instituţii bancare. Am încercat şi o planificare a activităţilor CLDPS, pentru că este necesar să refacem planul local de acţiune pentru învăţământ, este nevoie de actualizarea datelor economice, a pieţei muncii, a ofertelor din sistemul de învăţământ“, a precizat Apostol, proaspăt preşedinte al CLDPS Caraş-Severin.

Membrii comitetului au discutat şi pe marginea OUG 94 din 2014, care introduce învăţământul profesional în sistem dual. Acesta se referă la dezvoltarea unei activităţi de formare pentru elevi în paralel cu contracte individuale de muncă pe care agenţii le încheie acestora (25% formare teoretică şi 75% formare la locul de muncă).