Caraş-Severin, Romania

Daniela Lupşan activează în domeniul tineretului din aprilie ’92. Deşi numele profesiei ei – consilier de tineret – te duce cu gândul la consilierea educaţională, în realitate, rolul ei şi al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Caraş-Severin în cadrul căreia lucrează este total diferit.

Proiecte de tineret

“Încercăm să stimulăm dezvoltarea organizaţiilor de tineret din judeţ prin finanţare nerambursabilă. Concursuri, proiecte pentru tineret se organizează semestrial. De asemenea, putem fi intermediari între organizaţii neguvernamentale din Caraş-Severin şi posibili parteneri dintre instituţiile publice. Urmărim să stimulăm voluntariatul în rândul tinerilor, facem programe, traininguri, cursuri de specializare şi de profesionalizare în managementul de proiect, în managementul organizaţional, de negociere, de comunicare etc.“, explică Dana.

Centrul „Mansarda“

Unul dintre proiectele de durată ale Direcţiei pentru Tineret este Centrul de tineret „Mansarda“ Reşiţa. Acest spaţiu e la dispoziţia tinerilor şi ai reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale. Daniela este mândră de tinerii care activează aici şi spune despre ei că sunt foarte responsabili şi se implică în ceea ce fac. „Când merg în schimburi de experienţă sunt întotdeauna remarcaţi. Anul acesta a avut loc un schimb de experienţă la Budapesta şi încă o dată s-a confirmat faptul că lucrurile pe care le facem noi sunt de valoare. Tinerii de acolo nu sunt cu nimic mai diferiţi de tinerii de aici. Din contră, aici sunt mult mai multe lucruri de făcut şi implicarea tinerilor este mult mai vizibilă“, este de părere Dana.

Spirit civic

Dar nu numai tinerii ar trebui să se implice în viaţa comunităţii. „De ce oamenii maturi nu dau un exemplu de participare civică?, se întreabă Dana. Nu organizăm evenimentele pentru noi sau pentru grupul-ţintă al Centrului de tineret. Organizăm evenimente în comunitate. Aşteptăm din partea partenerilor noştri, când, de exemplu, organizăm evenimente de amploare, care implică oprirea circulaţiei sau măsuri de protecţie pentru cetăţeni sau pentru situaţii de risc, să fie mai receptivi, însă constatăm că de la an la an lucrurile stau la fel şi este o mare dezamăgire“.

Tineri responsabili

Ceea ce o motivează însă pe Dana să continue este felul în care, sub ochii ei, tinerii se transformă: „Sunt tineri pe care îi cunosc de când aveau 15 ani şi care acum au 18-22 de ani şi sunt deja foarte responsabili, iniţiază, implementează şi conduc proiecte în ţări străine. Mă motivează când văd că ştiu să dea un feedback în comunitate sau celor care au sprijinit formarea lor“.

Oana Copocean

[email protected]