REŞIŢA – Firmele de asigurări vor fi presate să reducă suma pe care cei sub 30 de ani trebuie să o plătească pentru RCA.
Aproape 800 de semnături au fost înregistrate la o petiţie online privind reducerea taxei pentru poliţa RCA pe care o plătesc tinerii. Destul de puţin însă, în condiţiile în care firmele de asigurări au început să ajusteze preţul – idee acceptată încă de la finalul anului trecut – lucrurile ar putea intra în normal. Mai precis, topul celor mai mici preţuri pentru asigurarea de răspundere civilă s-a modificat semnificativ faţă de anul trecut și aduce vești bune pentru șoferii cu vârsta sub 30 de ani. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că cinci societăți de asigurare s-au notificat pentru scăderea primelor aferente asigurării RCA. Datele furnizate arată că în zona de vest a țării, cu precădere în Timișoara, au început să coteze la prețuri mici și asigurători care nu se bazează neapărat pe vânzările de RCA și care anul trecut afișau prețuri atât de mari încât se excludeau de la sine din piață.
„Motivul pentru care ele aplică această strategie este nivelul redus al daunalității în zona de vest comparativ cu Bucureștiul sau estul țării. Pe de altă parte însă, deși scăderile medii de prețuri sunt mult mai mari decât în București, în ceea ce privește cel mai mic preț, Timișoara nu mai are un avantaj comparativ cu alte zone din țară din cauza retragerii unei companii importante de pe piaţa din această zonă“, specifică autoritatea în domeniu. În schimb, diferențierea pe categorii de vârstă a început să conteze mai puțin în condițiile în care toate societățile de asigurare care domină piața RCA au ridicat prețurile pe categoriile de vârstă de peste 35 de ani.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că, în scurt timp, va veni cu o soluţie în ceea ce priveşte situaţia şoferilor sub 30 de ani care plătesc sume uriaşe pentru asigurarea de răspundere civilă auto. ASF încearcă să uniformizeze metodele prin care companiile de asigurare calculează primele RCA. Chiar şi ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a arătat că tinerii plătesc tarife mult prea mari pentru RCA şi a cerut ASF să ia măsuri.
„Consider că actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc“, a spus ministrul. Preţul asigurării RCA pentru tinerii sub 30 de ani şi, mai ales, pentru cei cu vârsta între 18 şi 27 de ani, a crescut agresiv anul trecut şi a continuat să urce şi în prima parte a acestui an.
Datele brokerilor de asigurare arată că prima aferentă celei mai ieftine poliţe de asigurare RCA a crescut anul trecut cu până la 100%, în cazul categoriei de vârstă de referinţă. Una dintre măsurile pe care ASF le-ar putea lua este modificarea felului în care asigurătorii privesc categoria tinerilor. ASF se poate gândi fie la excluderea criteriului „vârstă“ din analiza clienților RCA, fie la extinderea categoriilor de vârstă.
Asigurătorii din România analizează portofoliile pe categorii de clienţi în funcţie de trei criterii principale: vârstă, capacitatea cilindrică a automobilului condus şi zona unde este condus. Acestor criterii generale li se adaugă criteriul particular al istoricului de daună.