Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Un fragment de contemporaneitate oferit vizionării prin expoziția Permanent World Encyclopedia de la MBM!

Expoziția vernisată joi în Sala Sălișteanu a Muzeului Banatului Montan din Reșița se datorează într-o mare măsură, dincolo de aportul artiștilor care expun, deschiderii Reșiței în general pentru astfel de proiecte culturale și, în particular, granturilor culturale oferite de Primăria Reșița. „Îmi doream să facem la Reșița o expoziție reprezentativă cu artiștii tinerei generații, artiști sub și puțin peste 30 de ani din România. A fost o întâmplare fericită, întrucât platformele culturale Arta Prezentului și Empower Artists ne-au propus acest proiect, au aplicat la Granturile Culturale și astfel am putut sprijini această expoziție, acest itinerar care începe la Reșița și va ajunge alte câteva orașe mari din țară. Mă bucur, cu atât mai mult, cu cât din selecția de artiști face parte și Dariana Ilie, din Anina, care a urmat liceul la Reșița și apoi Facultatea de Arte la Cluj-Napoca.“, a precizat consilierul cultural al Primăriei, Dorinel Hotnogu.

Despre motivele pentru care punctul de plecare al expoziției itinerante este Reșița ne-a vorbit inițiatoarea proiectului, Angela Izvercian. „Am remarcat evenimentele culturale găzduite în trecut de Reșița și mi-am dorit să vin să văd ce se întâmplă, să explorez potențialul acestei zone. Am fost extrem de surprinsă de suportul autorităților, de deschiderea pentru susținerea acestor proiecte culturale. De aceea am hotărât ca proiectul să debuteze aici, urmând a fi itinerat la Craiova, Brașov și București“, a explicat reprezentanta celor două platforme culturale.

Din punctul de vedere al curatorului expoziției, Norbert Filep, expoziția vorbește despre practica a 18 artiști, tineri și emergenți, evidențiind aspecte ale normalității interconectării și interdisciplinarității diferitelor practici artistice, caracteristică abordărilor momentului. „Din perspectiva mea curatorială, expoziția s-a construit în jurul unui fragment enciclopedic desprins din ceea ce se întâmplă pe scena de artă contemporană, atât la nivel național cât și internațional.“, a precizat acesta.

Expoziția va putea fi vizitată până în 29 septembrie, un program al activităților conexe (ateliere creative și tururi ghidate) urmând a fi anunțat în curând pe paginile de social media ale celor două platforme, Arta Prezentului și Empower Artists.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu