Caraş-Severin, Romania

REŞIȚA – Spune Nelu Popa vorbind despre viitorul tinerilor pregătiţi în acest sistem, care anul trecut n-au putut face practică la unele firmele care au fost închise, iar la cele unde s-ar fi putut, piedica a fost legislativă. În schimb, aceste firme s-au văzut obligate să plătească bursele practicienilor… 

Ce viitor are şcoala duală, în contextul actual? „Şcoala duală continuă, a subliniat primarul Reşiţei, Ioan Popa! Noi am avut întâlniri cu agenţii economici chiar săptămânile trecute. Am făcut invers decât în anii precedenţi, când i-am adus aici (la Primărie) pe toţi. De data asta am rugat colegele mele, în speţă pe Ildiko Pataki, consilierul meu pe educaţie, şi a mers la fiecare agent economic în parte, şi-a alocat câte o oră, două, ca să stea de vorbă cu dânşii despre probleme, despre situaţii, despre optimizări ale relaţiei noastre. Şi a fost o experienţă foarte plăcută pentru că dacă aici, să zicem, între 10-12 agenţi, mulţi n-aveau disponibilitatea de a deschide subiecte, acolo am aflat foarte multe lucruri“.

Şeful administrativului reşiţean spunea că doreşte astfel să îmbunătăţească relaţia cu agenţii economici, deşi Primăria nu este actorul principal în ecuaţie: „Principalii actori sunt liceele, colegiile şi agenţii. Noi ne-am menţinut şi ne menţinem acest rol pentru că ţin foarte mult ca şcoala duală să nu cedeze, mai cu seamă că anul trecut a fost supusă unui stres fantastic“.

Chiar dacă unii agenţi economici nu au mai funcţionat, au continuat să plătească bursele tinerilor. Alţii, care şi-au ţinut porţile producţiei deschise în pandemie, n-au avut voie să primească tineri în practică. Nelu Popa explică: „Au fost agenţi economici, în special în HORECA, închişi, care n-aveau cum să lucreze practică şi trebuiau să plătească bursa, şi au făcut-o majoritatea dintre ei. Şi am avut pe de altă parte şi agenţi economici care lucrau în special pe partea de inginerie mecanică, gen Spaleck, Prodmec, care erau dispuşi să accepte elevii la practică, dar nu-i lăsa legislaţia. Şi acei oameni au continuat să facă plăţi. E o chestiune lipsită de onestitate a Ministerului Educaţiei! Am transmis mesaje ferme către ministrul Anisie de la vremea respectivă şi le-am zis ori nu le mai luaţi banii de burse de la agenţi, ori alocaţi voi resursă financiară ca să compensăm pierderile pe care aceştia le au. Dar una peste alta vreau să vă spun că agenţii economici sunt mult mai înţelegători decât ne imaginăm noi. Dacă ar fi toţi în piaţa asta la fel de eleganţi – ca să zic aşa – ca şi majoritatea agenţilor economici, ar fi bine în ţara asta!“.

Întrebat dacă există posibilitatea ca angajatorii afectaţi să-şi recupeze banii plătiţi incorect, edilul a răspuns: „Ca să vă spun sincer, cred că nu. Pe 2020 cred că nu. Subliniez că nici nu au solicitat ei, noi am mers pentru că ni s-a părut de bun simţ să clarificăm lucrurile astea. A rămas ca-n tren“. Legat de sumele plătite de fiecare dintre angajatori, edilul a dat exemplul soţiei sale, care „a avut zece bucătari-ospătari, asta înseamnă 2.000 de lei pe lună“. La o primă vedere, nu e o sumă mare, dar „întrebaţi vreun om de afaceri care are genul ăsta de business ce ar însemna pentru el să plătească zece ospătari şi bucătari dacă nu funcţionează. Atenţie, închis şase luni. Unii îşi asumă, noi ne-am asumat lucrurile astea“, a încheiat Nelu Popa.

JCS-Antoniu Mocanu