Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este de părere prim-procurorul Laura Gabriela Iancu, care ne-a vorbit despre necesitatea respectării în continuare a regulilor, mai ales acum când importanţa amenzilor a trecut cumva în plan secundar!

Întinderea stării de urgenţă, cu efectele ei, i-a determinat pe unii să abandoneze respectarea regulilor izolării. Am putut vedea comunicate tot mai dese, emise de parchetele din judeţ, despre dosare penale făcute în diferite cazuri în care oamenii circulau cu adeverinţe de la angajatori, deşi nu figurau legal ca angajaţi ai acestora. Până la urmă, cu falsul în declaraţii şi cu uzul de fals nu e o joacă. Am întrebat-o pe Laura Gabriela Iancu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, dacă în situaţiile prezentate este vorba despre muncă la negru sau despre hârtii primite pe sub mână pentru ca unii să poată circula, deşi nu întrunesc condiţiile impuse de reglementările în vigoare. Oficialul a precizat că, de la caz la caz, lucrurile sunt diferite, iar caracterul nepublic al urmăririi penale impune anumite restricţii. Chiar şi aşa, „postăm acele comunicate pentru a vedea că nimeni nu poate face ceea ce vrea! Suntem vigilenţi, există răspundere! Sunt de o viaţă în Banat, iar acum este nevoie de o unitate despre care vorbesc. Respectăm reguli, respectăm ţinute“, lucru care, încet încet, ne ajută să ne îndreptăm spre normalitate în mod „categoric. Şi gândirea pozitivă şi testul negativ fac până la urmă diferenţa şi va fi bine. Numărul vindecaţilor este mai mare decât cel al îmbolnăviţilor, cum să nu gândim pozitiv?!“.

Prim-procurorul Laura Gabriela Iancu a reiterat principiul wu wei al nonacţiunii, fundamental în taoism, aplicabil în această perioadă. Potrivit lui, „fă în aşa fel încât să nu faci nimic şi ordinea va triumfa“. „Oamenii trebuie să stea în casă, şi nonacţiunea este o soluţie“, preciza Laura Gabriela Iancu, pentru că statul în casă nu este un îndemn la inacţiune totală, ci la o neintervenţie care ar putea strica măsurile menite să reducă efectele şi dimensiunea pandemiei.

Cât despre pandemie, nu trebuie să-i acuzăm pe chinezi, pentru că nu ştim încă adevărul, trebuie să avem înţelepciunea să nu dăm vina şi să nu criticăm pe nimeni. Până la urmă, în 15 mai ieşim din starea de urgenţă, un prim semnal că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună.

JCS-Antoniu Mocanu