Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După ce, timp de aproximativ o lună de zile, judeţul nostru nu a înregistrat nici un caz nou de îmbolnăvire de COVID-19, în ultimele două săptămâni avem 16 cazuri noi, ajungând acum la 128 de persoane care au contactat virusul!

S-a cam dus sentimentul de falsă siguranţă pe care l-am avut şi din ce în ce mai multe persoane îşi pun întrebarea: „Dacă am şi eu virusul, sunt asimptomatic şi pot îmbolnăvi vreun membru al familiei sau vreun apropiat?“ Răspunsul este simplu. Mergeţi şi vă faceţi un test. Este deja o metodă la care tot mai mulţi cărăşeni apelează în această perioadă. Această practică este folosită mai ales de cei care pleacă în străinătate, fie în vacanţă, fie la muncă. Din ce în ce mai multe ţări ne cer testul la intrarea pe teritoriul lor. Lista acestor ţări este într-o continuă dinamică, la fel cum este şi lista cu cazurile noi din ţara noastră.

Unde se pot face aceste teste? La laboratoarele private de analize din Caraş-Severin, cum ar fi MedLife, iar preţul este undeva în jurul a 300-350 de lei. Rezultatul, care se procesează la Timişoara, vine în maxim 48 de ore şi poate reprezenta „paşaportul“ spre Europa. Însă, cei care se grăbesc, îl pot face şi în judeţul Timiş, acolo unde sunt şapte laboratoare pentru aceste teste.

În privinţa preţului, unii spun că e mult, alţii că e puţin. Dacă n-am ţinut cont de recomandările specialiştilor şi le-am luat în râs, acum n-avem încotro. Oricum. mergem prin magazine cu măştile doar pe gură, dezinfectanţi nu folosim, stăm claie peste grămadă la cozi (de parcă ne-ar face reducere pentru buluceală la casa de marcat), dăm năvală la ştranduri şi în alte locuri de agrement, iar pe urmă ne mirăm că trebuie să ne facem teste de coronavirus când vrem să plecăm pe undeva. Deştepţi am fost, deştepţi ni-s încă…

JCS-Nina Curiţa