REȘIȚA – De azi, 27 februarie, cărășenii care vor să ajute cu alimente, medicamente, conserve sunt așteptați la Biserica Ucraineană din Reșița, aflată pe Bulevardul Muncii!
Sute de familii de ucraineni continuă să fugă din calea războiului. Au lăsat tot fără să mai privească în urmă şi trec graniţa, caută un loc sigur pentru ei şi pentru copiii lor. Ei trebuie ajutați. Pentru a integra eficient eforturile de acordare a asistenței umanitare refugiaților și persoanelor relocate din Ucraina, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului va funcționa un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, mediului privat, organizațiilor naționale, internaționale și instituțiilor guvernamentale. Platforma disponibilă la acest link https://bit.ly/3K1mb3s va putea fi accesată de pe site-ul Guvernului României de către voluntarii și entitățile private care vor să doneze. Aseară, peste 100 de oferte de sprijin au fost centralizate prin intermediul acestei platforme.
Noutăți din Ucraina
Pentru a respinge un aşteptat atac rusesc de amploare asupra capitalei ucrainene Kiev, autorităţile spun că au distribuit 25.000 de arme automate şi 10 milioane de cartuşe. De asemenea, au fost distribuite arme antitanc. Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, transmite Reuters. Acesta a mai susţinut că trupele ruse şi-ar fi îndreptat rachetele către acel sit. Rusia a făcut uz de dreptul său de veto în timpul votului din Consiliul de Securitate al ONU în privinţa unei rezoluţii redactate de SUA şi Albania. Documentul deplângea puternic agresiunea împotriva Ucrainei şi cerea Rusiei să-şi retragă imediat trupele din Ucraina. Ca să obţină un număr cît mai mare de voturi, în rezoluţia a fost înlocuit verbul „a condamna” cu „a deplânge”.
NATO a anunţat suplimentarea forţelor pe flancul estic. Aliaţii desfăşoară elemente ale forţei de reacţie rapidă – în premieră – şi vor continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Decizia a fost luată la summitul Aliaţilor, care a avut loc în sistem video conferinţă. Franţa a anunţat că accelerează desfăşurarea grupului tactic în România. E vorba de 500 de militari, precizează preşedinţia franceză. Belgia trimite 2000 de mitraliere în Ucraina. Au intrat în vigoare și sancţiunile decise de Uniunea Europeană împotriva conducerii de la vârful Federaţiei Ruse. România închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. Decizii în acest sens au mai luat Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia și Estonia.
Lumea condamnă atacurile
Din Europa până în America Latină, inclusiv în foste republici sovietice, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a le trimite ucrainenilor un mesaj de solidaritate.
Germanii au cântat şi s-au rugat la poarta Brandenburg din Berlin, au fost printre ei mulţi ucraineni care trăiesc acolo şi încearcă, disperaţi, să îşi ajute ţara natală. Imnul Ucrainei a răsunat în inima Londrei. Mii de oameni s-au strâns şi acolo să denunţe acţiunile Kremlinului, au strigat „Rusia, pleacă acasă!”. Italienii au aprins candele şi au pornit în marş spre Colloseum, la Roma. Au fost chemaţi de primarul oraşului să se roage astfel pentru ucraineni. Aceeaşi mobilizare, cu pancarte şi steaguri ucrainene, în mari oraşe din Canada, Statele Unite şi America Latină.
JCS-N.C.
FOTO: Vadim Ghirda (Kharkov, Ucraina, 25 februarie)