Comparativ cu cel de anul trecut, bugetul comunei este cu 20% mai mic. Banii de salarii sunt pe terminate, fonduri pentru co-finanţarea programelor în derulare nu există, iar de unele noi, nici vorbă. Potrivit primarului Romulus Damian, „este absurd ceea ce se întâmplă. Suntem cea mai mare comună şi ca suprafaţă şi ca populaţie şi cu toate astea avem printre cele mai mici bugete din judeţ. Spre exemplu anul acesta nu am primit nici un ban pentru proiecte“.
Ceea ce înseamnă că multe dintre acestea sunt blocate. Iar exemple sunt suficiente. „Am început lucrările la o sală de festivităţi. Am făcut fundaţia şi acum nu mai putem continua pentru că nu mai sunt bani. Mai avem şi o extindere la şcoală, dar totul este blocat din acelaşi motiv“.
Din păcate, din lipsa fondurilor nu pot fi accesate nici proiecte noi. Şi asta cu toate că primarul Damian are în plan mai multe. „Aş vrea să depun unul de 6 milioane de euro pentru un campus şcolar. Mai am câteva proiecte de 2 milioane de euro pe partea de probleme sociale şi altele pentru agricultură. Chiar sper să reuşim“. Bani să fie…
Chiar dacă se spune că teregovenii sunt cei mai bogaţi dintre sătenii Caraş-Severinului, în comună există şi multe probleme. Jurnal CS a fost acolo şi a aflat totul despre problemele şi bucuriile teregovenilor. Cea mai mare problemă este de departe legată de bani pentru că şi aici, la fel ca peste tot, trăiesc şi oameni bogaţi dar şi oameni foarte săraci pe care soarta parcă se încăpăţânează să îi îngenuncheze.
Comuna a „dat“ oameni importanţi, unii dintre fii satului fiind chiar în aceste momente pe fotolii importante, din păcate, după cum spun chiar oamenii din comună, confortabile doar pentru ei. „Chiar dacă sunt plecaţi din Teregova, nu îşi aduc aminte de noi. Fac prea puţine lucru pentru comunitate, tot ceea ce fac, fac pentru propriile familii“, spunea Domnica Stănică. Deşi este o comună mare, care numără în jur de 4.800 de locuitori, cu două bănci şi trei bancomate, sală de sport modernă, primărie modernă, Teregova are şi ea necăjiţii ei.
„Eu sunt unul din cei cărora, în luna iulie, apa le-a luat mobilierul, animalele şi orice speranţă. Aceştia sunt oamenii care strigă după ajutor şi nu îi ajută nimeni, aceştia sunt oamenii de care e nevoie doar în ziua alegerilor. Am primit doar apă şi pâine, atât. Mâlul ne-a intrat în case, totul în jurul nostru miroase a nămol, a mucegai… a nenorocire“, povesteşte, cu lacrimi în ochi, Gheorghe Ştefan.
Acelaşi lucru ni l-au spus toţi cei care locuiesc în Colonie, strada afectată în luna iulie de inundaţii. Deşi spun că au fost de foarte multe ori la primărie, despăgubirile întârzie să apară. „Am dat telefoane la prefectură, ni s-a spus că în 2 septembrie, apoi că în 15… Din păcate, nu depinde de primărie“, ne-a spus Marius Romulus Damian, primarul comunei Teregova. „Problema persoanelor sinistrate, de la Teregova, se află în atenţia noastră, în continuare. Am făcut toate demersurile necesare şi avem promisiuni că aceste lucrurile se vor rezolva. Ne vom preocupa de problemă şi în continuare şi vom insista pentru ca aceşti oameni necăjiţi să fie despăgubiţi. De situaţia creată acolo a fost informat şi premierul României, Emil Boc, atunci când a fost la Reşiţa“, a declarat, pentru Jurnal de Caraş-Severin, subprefectul judeţului, Ion Spânu.
La polul opus sunt tinerii care se simt bine în comună, unii dintre ei chiar şi-au întemeiat familii acolo şi nu ar mai vrea să plece din comună pentru nimic în lume.
Anca Preda, Doina Rolea