Caraş-Severin, Romania

CONSTANTIN DAICOVICIU – Pe de o parte, primarul Daniel Boambeş (PSD) îi acuză pe consilierii locali că se opun investiţiilor, pe de alta, aleşii liberali susţin că nu există comunicare şi transparenţă!

Edilul comunei, Daniel Boambeş, făcea recent câteva declaraţii referitoare la riscul pierderii unor finanţări la proiecte în derulare, din cauză că opoziţia fie absentează de la şedinţele de Consiliu Local, fie nu votează: „Opoziţia e împotriva investiţiilor, spune primarul. Nu e prima dată. În mandatul trecut am pierdut 1 milion de euro din fonduri europene din cauza unui vot, din cauza răutăţii unui vot, răutate care văd că s-a transmis şi în acest mandat, chiar dacă sunt alţi consilieri decât cei în mandatul trecut. Ei cred că votează împotriva mea dar, de fapt, votează împotriva cetăţenilor“.

De astă dată, în discuţie au fost două proiecte, amenajarea unei baze sportive la Prisaca şi reţeaua de canalizare în patru localităţi din comună, respectiv continuarea lucrărilor la canalizare la Căvăran: „Aici e vorba de o lucrare foarte mare, a explicat edilul. Noi am obţinut finanţare pentru câteva investiţii foarte importante pentru comuna noastră, pentru că, de exemplu, canalizare introducem în patru localităţi şi cu această investiţie vom finaliza în toate cele şase localităţi ale comunei utilităţile pentru fiecare cetăţean. Sunt comune care au două sau trei sate şi nu au asigurate utilităţile. Noi avem un proiect de anvergură pe patru localităţi. În trei dintre ele sunt finalizate deja lucrările, urmând a începe acum şi în centrul de comună, la Căvăran. Constat, însă, că tocmai consilierii din Căvăran, care sunt în opoziţie, nu sunt de acord cu continuarea lucrărilor. Este a doua şedinţă când avem acest proiect pe prdinea de zi. La prima şedinţă nu s-au prezentat, au sabotat, iar la a doua şedinţă de consiliu local nu au dat votul pentru a trece proiectul de hotărâre. Sunt sigur că cetăţenii vor sancţiona astfel de decizii ale opoziţiei“, a completat primarul, care spune că înţelege şi acceptă competiţia politică, dar îi invită pe consilierii locali ai opoziţiei să facă asta doar atunci când e cazul, nu să se opună unor investiţii doar ca să le poată spune oamenilor că primarul n-a făcut una sau alta.

La aceste acuzaţii, liberalii răspund că ei nu cer altceva decât să ştie ce votează, că au solicitat transparenţă şi comunicare, tocmai pentru binele şi dezvoltarea comunei: „Consilierii liberali nu se opun niciunui proiect care vizează binele comunei, al satelor aparţinătoare comunei Constantin Daicoviciu, a declarat din partea grupului liberal consilierul local Ciprian Belu. Că e Căvăran, că e Peştere, că e Maciova, Zăgujeni, Prisaca sau Mîtnicu Mare, nu ne opunem niciunui proiect care se desfăşoară sau unui proiect care urmează să fie implementat. Singura noastră dorinţă, a grupului liberal, este o bună comunicare şi transparenţă în toate activităţile desfăşurate de primărie. Că e proiect cu finanţare guvernamentală, că e proiect cu finanţare europeană, că e proiect cu finanţare din partea primăriei, noi nu ne-am opus niciodată, dar vrem transparenţă în documente, să ştim exact ce votăm într-o şedinţă de consiliu local. Aceste documente pe care le-am solicitat noi, de multe ori nu ne-au fost puse la dispoziţie. Sub nicio formă a nu se înţelege că noi ne-am opune vreunui proiect, dar solicităm transparenţă, să vedem şi noi ce înseamnă proiectul, de unde provine finanţarea, ce sumă are respectivul proiect. Nu înseamnă că noi ne opunem vreunui proiect doar de dragul de a ne opune, dimpotrivă“.

În cazul continuării lucrărilor la canalizare în localitatea Căvăran, Ciprian Belu spune că liberalii nu au votat pentru că nu au avut la dispoziţie datele solicitate.

JCS-Alexandra Gorghiu