Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Alin Turcu (în stânga) a debutat la Reșița în cea mai recentă premieră a Teatrului Vest. Noi l-am surprins alături de „veteranul” Alexandru Moldovan, sosit în trupa reșițeană… acum un an. Cei doi întregesc colectivul unui teatru despre care președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, are numai cuvinte frumoase!

O perioadă cu 16 premiere, participarea la Avignon și reluarea Festivalului „New Wave”. Sintetizăm astfel „vârfurile” activității teatrale prezentate ieri de președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca. În perioada analizată, Teatrul de Vest a participat la 14 festivaluri naționale și internaționale în țară și străinătate. Pe lângă prima participare la festivalul de la Avignon, teatrul reșițean a fost prezent în premieră la festivaluri internaționale de top precum FDR de la Timisoara, Babel de la Târgoviște, Atelier de la Baia Mare sau Satiricus de la Chișinău, precum și la festivalurile naționale de la Cluj, Deva, Timișoara și Suceava. Importantă este și câștigarea, tot în premieră, a unui proiect la Administrația Fondului Cultural Național de pe poziția a 5-a, din 87 de proiecte depuse la nivel național. Este vorba despre spectacolul „AMKA”, realizat în urma unui concurs de dramaturgie inițiat de Teatrul de Vest cu tema „Reșița peste 250 de ani”.

„Cel mai important lucru în ultimii doi ani este faptul că, în acest moment, ne aflăm în plină organizare a celei de a doua ediții a Festivalului Internațional «New Wave Theater Festival». Acesta se va desfășura în perioada 18 – 26 noiembrie, va reuni trupe din Franța, Spania, Ungaria, Moldova și România și va cuprinde workshop-uri de teatru și lansări de carte”, a spus Romeo Dunca.

Președintele CJ apreciază pozitiv faptul că teatrul reșițean s-a reîmprospătat cu șase actori tineri, ceea ce face trupa reșițeană capabilă să abordeze aproape orice text din dramaturgia universală.

JCS-Ionel Ivașcu