Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Săptămâna aceasta, pe scena reșițeană vor fi jucate trei spectacole cu acces gratuit. Este vorba despre premiera spectacolului „Art & kraft & rock’n roll” în regia lui Radu Dinulescu, programat mâine de la ora 11, spectacolul pentru copii „Lampio și grăuntele de lumină”, jucat joi, de la ora 10 și comedia „Aterizează stewardesele”, programată vineri, de la ora 19!

Din discuția cu managerul Florin Ionescu, am reținut că la premiera de miercuri nu se pot achiziționa bilete, fiind un spectacol oferit de Asociația Reșița Română, însă, la începutul anului viitor, va fi și pentru publicul larg. Este un spectacol încărcat de simboluri, adresat întregi familii, fiind vorba despre geneză și balada meșterului Manole, un spectacol cu puține cuvinte, în care se cântă live, pretându-se foarte bine pentru a fi jucat în festivaluri.
„În fiecare an oferim spectacole gratuite de Crăciun și de Paște. Vrem ca teatrul să fie accesibil tuturor, ne dorim să profite mai ales cei pentru care biletul la teatru e pus în cumpănă cu hrana pe o zi. Facem asta de câțiva ani și am fost plăcut surprins să văd că și un teatru din București face asta!”, ne-a spus Ionescu, precizând că accesul la spectacolele de joi și vineri se va face pe bază de rezervare telefonică prealabilă.

Cu aceste spectacole teatrul reșițean a fost prezent recent la Caransebeș. Sala a fost arhiplină, cu primarul Felix Borcean și Alin Muntean, șeful Direcției Județene de Cultură, printre spectatori, alături de soții. „Mă bucur că am trecut peste neînțelegeri. Spre bucuria mea, s-au vândut destul de multe bilete online. În Reșița lumea începe să se obișnuiască, iar la Caransebeș rezultatul a fost peste așteptări pentru prima încercare. Pe viitor vrem să jucăm acolo într-o anumită zi din lună, pentru ca lumea să se obișnuiască.”, ne-a mai spus Ionescu.

Mai reținem că sunt discuții și cu Episcopia Caransebeșului pentru ca teatrul reșițean să joace în curtea instituției. Pentru asta, se vrea punerea în scenă a unui spectacol de tip mistere medievale, cu texte religioase din Evul Mediu, care să poată fi oferit gratuit. Există deschidere și din partea muzeului, care, de asemenea, a oferit curtea interioară ca spațiu de joc. Scena de aici are însă nevoie de intervenții. Deocamdată, Casa de Cultură rămâne cel mai bun spațiu pentru teatru, după ce, la îndrumarea personalului tehnic de la teatrul reșițean, fostul director, Ioan Cojocariu, a echipat-o cu tot ce trebuie.

JCS-Ionel Ivașcu