Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La prima conferinţă de la deschiderea noii stagiuni teatrale, susţinută de directorul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu a prezentat invitaţiile la festivalurile naţionale şi internaţionale, dar şi noile premiere!

Ca în fiecare an, trupa Teatrului de Vest e invitată să participe la festivalurile din ţară, însă pentru prima oară a primit invitaţia de a participa la unul din cele mai cotate festivaluri de gen din lume, e vorba de Festivalul Internaţional de la Avignon, în Franţa. Invitaţia e însă pentru anul viitor, în luna iulie.

Până atunci, pe lângă spectacolele pe care le prezintă pe scena reşiţeană, teatrul va juca şi pe alte scene, la festivalurile la care a fost invitat să participe: „În perioada 22 – 25 septembrie, a precizat Ionescu, Teatrul de Vest va efectua un turneu cu ultima premieră înainte de închiderea stagiunii 2020 – 2021, «Adulter“, spectacol semnat de Mihai Constantin Ranin şi spectacolul pentru copii «Arca pleacă la ora 8». Vom juca pe 22 septembrie la Râmnicu Vâlcea, în 23 septembrie la Târgovişte, în 24 septembrie la Pucioasa, la invitaţia Centrului Cultural. În 16 octombrie vom merge la Chişinău cu spectacolul «Jocul dragostei şi-al întâmplării» după Marivaux, montat la noi de Andrej Visky, pentru a participa la un festival internaţional de teatru organizat de Teatrul Naţional Satiric Rus din Chişinău. Vom juca în 17 octombrie, pe scena marelui teatru «Puşkin», aceasta fiind prima noastră deplasare acolo. De asemenea, am primit invitaţia de a juca cu spectacolul «Cu vaporul spre stele», de Matei Vişniec, la cel mai mare festival de teatru din lume, cel de la Avignon, în Franţa, vara viitoare, în luna iulie. Mai avem o invitaţie să participăm, în primăvară, cu spectacolul «Scene bizare după Urmuz», regizat de Mihaela Panainte, la Festivalul «Atelier» de la Baia Mare. De asemenea, în 30 septembrie suntem invitaţi să mergem la Timişoara, la festivalul pentru copii al Teatrului «Merlin» cu un spectacol pentru copii, vom merge cu «Arca pleacă la ora 8», ultimul spectacol pentru copii făcut de noi“.

Premiere noi

În afară de cele două spectacole dedicate Reşiţei, care se vor monta graţie proiectelor câştigate la Bucureşti şi la Primăria Reşiţa, în această toamnă Teatrul de Vest va mai lucra la trei spectacole: „Dorim să facem «Lecţia» lui Eugen Ionesco şi monodrama «Ce drog mi se potriveşte», un spectacol antidrog pentru liceeni şi vom mai face un spectacol pentru copii, a spus Ionescu. Altfel, acum suntem în repetiţii cu reluări ale spectacolelor mai vechi, fiindcă avem un repertoriu destul de mare în acest moment“.

Florin Ionescu ne-a dezvăluit deja că în această toamnă îl vom revedea în postura de actor pe scena reşiţeană pentru a treia oară, fiindcă va juca rolul profesorului în „Lecţia“ lui Ionesco, rol pe care l-a mai jucat, dealtfel, cu ani în urmă. Vă reamintim că directorul Teatrului de Vest a mai jucat până acum alături de Ildiko Frank, în „Prah“ şi singur în „Contrabasul“.

JCS-Alexandra Gorghiu