Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Acest demers este obligatoriu prin lege. În rest, impozitele reşiţenilor rămân neschimbate. Declarația aparține primarului Ioan Popa, conform căruia una dintre puținele modificări de taxe și impozite vizează accesul pensionarilor la bazinul olimpic!

În prezent, aceștia au acces gratuit însă, de la 1 ianuarie, gratuitatea va rămâne doar pentru cei cu pensii până în 3.000 de lei, iar cei care depășesc acest prag vor trebui să plătească abonamentul lunar. „Menținem reducerea de 10% la plata online a impozitelor. Sistemul a prins foarte bine, argumentele introducerii lui fiind legate de decongestia ghișeelor și de dorința noastră de a familiariza populația cu mijloacele de plată moderne. Procentul de plăți online este undeva la 30%, iar gradul de colectare urcă spre 85%, fiind peste media pe țară. Banii colectați merg preponderent spre investiții, iar lucrările pe care le facem în afara surselor de finanțare se fac din impozitele colectate de la populație”, afirma primarul în recenta ședință de consiliu local.

În opinia sa, cota de impozitare aplicată cetățenilor României este una socialistă de stânga. Ioan Popa susține asta, asumându-și riscul ca părerea sa să atragă antipatii. Argumentele țin de comparația pe care primarul o face cu cotele de impozitare practicate în Occident. Conform lui Popa, în Occident cotele de impozitare se cifrează în jurul a 1% din valoarea clădirilor și terenurilor în vreme ce, în România, ele sunt de 0,1% eventual 0,15%. „Sunt cetățeni care cer să li se facă diverse lucruri pentru că plătesc impozit. Dar impozitul lor înseamnă 150-250 de lei pe an, iar noi avem 5.300 de becuri în oraș care trebuie să funcționeze în fiecare noapte. De asemenea avem servicii de deszăpezire sau alte activități obligatorii care nu reușesc să fie susținute din taxe și impozite. De la 0,1% până la 1% e o diferență uriașă. Companiile sunt taxate la 1% chiar 1,5 % și astfel se încearcă acoperirea diferenței privind taxarea cetățenilor”, a încheiat primarul dând exemplul companiei EMZ care, la o investiție de 10 milioane de euro, achită un impozit de 100.000 de euro.

JCS-Ionel Ivașcu