Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Uniunea Ucrainenilor din Romania, Filiala Caraş- Severin organizează sâmbătă, de la ora 14.00, în sala Lira a Liceului de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, manifestările prilejuite de sărbătorirea marelui poet național al Ucrainei Taraş Hrehorovici Şevcenco.

Aniversarea este prilejuită și de faptul că anul 2014 este declarat de UNESCO ca fiind an al cobzarului Taras Şevcenko, marcandu-se 200 de ani de la nașterea acestuia.

Programul cuprinde cântece din creaţia compozitorilor ucraineni din Romania şi din Ucraina precum și poezii legate de viaţa şi creaţia lui Şevcenko.

Pe scenă vor evolua formaţiile artistice ucrainene din judeţul Caraş-Severin: corurile mixte Glasul Ucrainenilor, Zelena liscena (Copăcele) şi Cervona calena (Caransebeş), grupul vocal Barvinoc (Cornuţel), formaţia de dansuri ucrainene şi grupul de recitatori din Cornuţel. Taras Şevcenko (9 martie 1814 – 10 martie 1861) este considerat fondatorul literaturii moderne ucrainene şi chiar fondator al limbii ucrainene moderne. Poeziile sale au contribuit la dezvoltarea conştiinţei naţionale a ucrainenilor şi constituie un exemplu şi o sursă de inspiraţie.

Adaugă comentariu