CARAŞ-SEVERIN – Străinii care cultivă în Valea Caraşului peste 15.000 de hectare, dintr-un condei, primesc 80 de euro în plus ca subvenție la fiecare hectar. Şi nu este o problemă că primesc şi nici că ne cultivă pământurile, e bine că cineva le mai cultivă.
Este adevărat că prin acest artificiu nu s-au depăşit fondurile APIA pe Caraș-Severin, dar, în schimb, cărăşenii care cultivă pe dealurile din zona Oraviţei, terenuri de calitate inferioară, figureaza în mod incorect cu pământ fertil, asa cum sunt terenurile pietroase de lânga mina din Ciudanoviţa, care ar avea şi cernoziom în viziunea autorităţilor. Să fie clar! Nu noi inventăm o astfel de chestie, ci problema a fost ridicată de oameni la recentul târg de la Răcăşdia.
Mai mult, marii fermieri din câmpie sunt cadorisiţi în documentele direcţiilor şi agenţiilor judeţene încă din 2014 cu clasificarea de pământ sărăcăcios, o categorie inferioară, lut şi argilă, bună de subvenţionat cu un plus financiar consistent. Aşa se face că de cinci ani de zile suferă cărășenii şi județul, micul fermier, dar prosperă în schimb „băieții deștepţi” care au avut lobby implicat şi util în ultimii cinci ani.
Prezent la târgul de la Răcăşdia, ministrul Agriculturii, Petru Daea, a dat un răspuns halucinant fermierilor necăjiţi care au ridicat din nou această problemă, fiind sec şi categoric: „Nu eu le-am trecut aşa!”. Daea le-a cerut o sesizare scrisă şi a închis subiectul, trecând mai departe cu alaiul de directori din instituţiile subordonate, veseli şi bucuroşi spre tarabele diverşilor producători. Micii fermieri sau ţăranii noştri de pe Valea Caraşului au rămas cu gândul că poate la ediţia din toamnă a târgului vor primi un răspuns concret.