Mai exact, luni, când magistraţii din aproape toate instanţele judecătoreşti au decis să convoce adunări generale pentru a decide dacă să continue protestele sau nu, la Tribunalul Caraş-Severin, foştii purtători de robă (pentru că le-au dat jos pentru a protesta) n-au semnat nici măcar convocatorul, preferând, prin pasivitate, să continue acţiunile. După ce au observat reacţia celorlalte instanţe din ţară, judecătorii se vor întruni, totuşi, marţi.
După două săptămâni de proteste, ÎCCJ, 12 Curţi de Apel şi 35 de Tribunale din ţară au decis luni continuarea acestora. Totuşi, prin pasivitate, toate celelalte instanţe din ţară vor continua formele de protest, cu două excepţii: Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Constanţa, unde judecătorii au hotărât să deruleze activităţile curente ale instituţiilor din care fac parte.
Prin măsurile adoptate, activitatea celorlalte instanţe este practic paralizată, vacanţa judecătorească în care activitatea a fost aproape întreruptă fiind prelungită cu proteste…
Chiar dacă în 35 de judeţe, magistraţii au decis, în adunările generale, că vor continua să-şi arate nemulţumirea prin reducerea volumului de activitate la un nivel mai aproape de normalitate, în Caraş-Severin lucrurile stau puţin altfel.
Mai exact, nu s-a reuşit convocarea adunării generale a judecătorilor Tribunalului din lipsă de cvorum. Adică, din 21 de magistraţi, nici măcar şapte nu au fost de acord să se întâlnească. Din câte se pare, este vorba de o tăcere sau reţinere care spune multe: neîntrunirea magistraţilor pentru a decide dacă vor înceta formele de protest echivalând cu continuarea acestora.
Totuşi, marţi, 21 septembrie, în jurul orei 9.00, magistraţii se vor întruni, pentru că au semnat convocatorul 12 din cei 21 de judecători ai instanţei, după cum ne-a informat jud. Daniela Deteşan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin.
Antoniu Mocanu
[email protected]