Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Directorul Direcţiei Silvice Judeţene susţine că anumite ocoale întâmpină dificultăţi de exploatare, după ce inspectorii Gărzii Forestiere (GF) au retras atestatele. În replică, şeful GF spune că atestatele s-au retras din cauza pagubelor constatate la respectivele ocoale!

Direcţia Silvică Judeţeană a informat zilele acestea că lemnul de foc pentru populaţie este asigurat. Volumul total pus la dispoziția populației depășește volumul angajat prin parteneriate cu primăriile, la acesta urmând să fie adăugate 11 mii mc ce se vor exploata din producția curentă, ajungând astfel ca pe parcursul întregului an să fie pus la dispoziția populației un volum de 50 mii mc lemn pentru încălzirea locuințelor. Directorul Direcţiei Silvice, Ion Tabugan, susţine însă că eforturile de exploatare sunt îngreunate din lipsă de utilaje. La ora actuală, potrivit lui Tabugan, capacitățile tehnice proprii de exploatare a masei lemnoase ale direcției silvice sunt reduse, dispunând la această oră de doar 13 utilaje TAF la nivelul celor 17 ocoale silvice, fiind în curs de achiziționare a încă 4 utilaje de același tip până la finalul anului.

„Pe parcursul anului în curs, ritmul de exploatare în regie proprie a fost destabilizat prin retragerea atestatelor de exploatare de la Ocoalele Silvice Rusca Montană (capacitate atestată 5.000 mc/an), Nera (capacitate atestată 20.000 mc/an), Bozovici (capacitate atestată 10.000 mc/an), ca rezultat al excesului de zel al inspectorilor Gărzii Forestiere Timișoara, fiind nevoiți să redistribuim utilajele la alte ocoale silvice și să parcurgem etapele de obținere a noi certificate de atestare. Din volumul total de 140 mii mc de masă lemnoasă oferit la procedurile de achiziție publică pentru exploatarea prin prestări servicii, s-a contractat doar un volum de 50 mii mc, ceea ce denotă interesul scăzut al operatorilor economici pentru astfel de servicii sau chiar insuficiența capacităților tehnice de exploatare/resurse umane ale operatorilor economici atestați, cunoscută fiind criza forței de muncă pentru lucrările de exploatare forestieră la nivel național și în mod special în județul Caraș-Severin“, a mai precizat Ion Tabugan.

Pentru a vedea despre ce este vorba, am cerut şi părerea lui George Săveanu, şeful Gărzii Forestiere Caraş-Severin. Potrivit lui Săveanu, „Garda Forestieră nu face exces de zel în controalele efectuate“. Mai mult, Garda Forestieră, în cadrul inspecțiilor de fond sau parțiale, are ca participanți delegați angajați ai entităților controlate.

„În derularea controalelor respective nu inventăm pagube aduse pădurii şi nu facem controale cu exces de zel. Identificăm pagubele și le încadrăm corect, pe lege, de fiecare dată. Ţin să precizez faptul că pagubele pentru care s-a propus ridicarea/anularea certificatelor de atestare/reatestare la ocoalele nominalizate de domnul Tabugan depășesc de zeci și sute de ori prețul mediu al unui mc de masă lemnoasă pe picior. Certificatele de atestare se anulează atunci când paguba produsă prin tăieri ilegale depășește de 5 ori valoarea unui mc de masă lemnoasă pe picior, conform O.M. 1106/2018 modificat cu OAP 485/2020,art.21(1),lit.i). La ocoalele silvice amintite au fost identificate pagube după cum urmează: la Ocolul Silvic Bozovici s-au identificat 668,71 mc cu valoarea de 193.414,4 lei și au fost înaintate către Parchet 30 de plângeri penale. La Ocolul Silvic Rusca Montană, s-au identificat 171 mc cu o valoare de 55.077 lei într-un singur parchet. La Ocolul Silvic Nera sunt deja identificate câteva mii de cioate provenite din tăieri ilegale în cantoanele silvice, controalele la acest ocol sunt în faza de finalizare, urmează raportul final“, a precizat şeful autorităţii forestiere de control.

George Săveanu mai adaugă că „din cauza personalului de control subdimensionat, raportat la întregul fond forestier al județului Caraș-Severin, nu s-au putut verifica toate ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice. Nu vom omite și nu vom înceta aceste verificări. Rezultatul acestor controale a dus la reducerea tăierilor ilegale la nivelul trimestrului III al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut raportat la întreg fondul forestier al județului nostru ( 3621 mc – anul 2021 față de 7085 mc anul 2020, un procentaj în scădere de 51 %)“.

JCS-Nina Curiţa