Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Confortul unei locuințe este dat și de buna funcționare a aparatelor electrocasnice, a sistemelor de iluminat, dotărilor video și audio, a prizelor. Și pentru că toate acestea funcționează pe baza curentului electric, este esențial ca sursa care le alimentează, adică tabloul electric, să se afle într-o stare foarte bună de funcționare!

Care este rolul unui tablou electric?

Tabloul electric, cunoscut și sub denumirile de tablou de distribuție sau panou electric este cel mai important aparat electric al unei locuințe pentru că el alimentează aparatele, prizele și sistemul de iluminat din casă. Totodată are și un rol de protecție în momentele în care există fluctuații de curent, întreruperi sau suprasarcini. Aici intervin siguranțele electrice, care au rolul de a detecta aceste probleme și de a opri curentul electric, protejând astfel instalația electrică, aparatele electrocasnice și pe tine.

Siguranțele electrice se împart în două categorii: siguranțe fuzibile și siguranțe automate. Ambele au același rol, acela de a preveni un incendiu provocat de o suprasarcină, un scurtcircuit sau o izolație care nu mai funcționează corect, diferența fiind că cele automate au o fiabilitate ridicată, pe când cele fuzibile sunt 100% fiabile. Pe de altă parte, în cazul în care apare un scurtcircuit, siguranțele automate nu au nevoie de nicio înlocuire a unui component, pe când în cazul celorlalte, consumabilul trebuie schimbat.

Când trebuie să înlocuiești tabloul electric?

Atunci când tabloul electric este vechi. Experții sunt de părere că tabloul electric ar trebui schimbat la fiecare 10 ani pentru că circuitele și conexiunile electrice îmbătrânesc și ele, iar atunci când crește consumul de energie, se pot produce incendii.

O altă situație este dacă te-ai mutat într-o locuință veche deoarece proiectarea a fost făcută conform unui consum electric mult mai scăzut.

Dacă observi scurtcircuite sau fluctuații de ale curentului electric (becuri care pâlpâie, aparte electrocasnice care se ard). Aici te ajută un multimetru, care măsoară valorile mărimilor electrice din instalații și detectează orice fel de probleme ar exista în instalațiile electrice.

Numărul aparatelor electrocasnice a crescut considerabil. Dacă ai cumpărat electrocasnice care consumă mult curent electric este posibil să ai nevoie și de un  nou tablou electric.

Atunci când vrei să reduci consumul de energie și, în felul acesta, să și economisești. Un tablou electric vechi și care funcționează încă pe un sistem de siguranțe fuzibile va genera un cost mai mare, va produce daune și îți poate pune chiar siguranța în pericol, așa că înlocuirea cu unul nou îți va aduce liniște și securitate.

Cum alegi tabloul electric?

Sfatul nostru este să apelezi la ajutorul unui electrician atunci când este necesară înlocuirea unui tablou electric pentru a te asigura că ești în deplină siguranță. De asemenea, el te poate ajuta și în ceea ce privește achiziția, însă e bine să știi și tu câteva informații de bază.

Astfel, fii atent la:

  • Dimensiunea locuinței: dacă stai într-o garsonieră sau într-un apartament de două camere, vei avea nevoie de un tablou electric mai mic, cu patru siguranțe, iar pentru un apartament de trei camere se recomandă șase siguranțe, pentru toate tabloul fiind montat în interiorul casei; în cazul spațiilor mai mari, vei avea nevoie de opt până la 12 siguranțe, iar aparatul va fi montat în exteriorul locuinței
  • Ține cont de materialele din care sunt făcute pentru a respecta designul casei
  • Alege un tablou electric care să îți permită adăugarea unor surse suplimentare, care să aibă, de pildă, două siguranțe în plus
  • Gândește-te și la acces: vei avea nevoie de un tablou care să îți permită un acces rapid și ușor pentru situațiile în care vrei să schimbi o siguranță sau trebuie să oprești curentul electric

Pe scurt, pentru siguranța ta, îți recomandăm să nu neglijezi semnalele care îți indică și cele mai mici probleme cu instalația electrică și să apelezi la ajutorul unui specialist atunci când ai nevoie să cumperi sau să schimbi tabloul electric. Astfel, sistemul electric va funcționa optim, iar tu și cei dragi ție veți fi în siguranță.