Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Oamenii legii vorbesc despre indisponibilizarea de material lemnos estimat valoric la peste 100.000 de lei!

Pe parcursul ultimei săptămâni, polițiștii cărășeni și inspectorii silvici ai Gărzii Forestiere Judeţene au derulat o serie de verificări la depozitele și platformele primare de exploatare a materialului lemnos, dar şi controale în trafic, vizate fiind autovehiculele care transportă masă lemnoasă pe drumurile din județ.

Astfel, în urma abaterilor constatate, polițiștii de la Compartimentul Combaterea Delictelor Silvice au aplicat şase sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor totalizând 34.000 de lei, fiind dispusă confiscarea valorică și faptică a unei cantități totale de 674 de metri cubi de material lemnos, de diferite specii și sortimente, în valoare de 101.343 de lei.

Oamenii legii au dat şi câteva exemple. Pe un drum public din apropierea comunei Bozovici, polițiștii au oprit pentru control un ansamblu de vehicule care transporta peste 44 de metri cubi lemn de foc, deși în documentele de însoțire figurau doar 28 de metri cubi, pentru diferența de peste 16 metri cubi de lemn, conducătorul auto neputând prezenta documente legale. În acest caz, oamenii legii au aplicat o sancțiune contravențională de 6.000 de lei și au dispus confiscarea fizică a celor 16,5 metri cubi de lemn de foc, fără documente.

În urma unor controale efectuate la două societăți comerciale din zona Oravița, s-a stabilit că persoanele juridice în cauză au livrat peste 27 de metri cubi lemn de foc, specia fag, fără proveniență legală. Și în acest caz, s-au aplicat amenzi contravenționale de 5.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos estimat la peste 4.600 de lei.

De asemenea, s-au efectuat verificări cu privire la modul de respectare a prevederilor legale privind proveniența materialelor lemnoase înregistrate în aplicația SUMAL și expedierea materialului lemnos din platformele primare, rezultând în cazul mai multor societăți comerciale din zonele Caransebeș, Bocșa și Bozovici un volum total de peste 590 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 85.000 de lei, transportat peste volumul înregistrat în procesele verbale de reprimire. În aceste cazuri, au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 20.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a celor peste 590 metri cubi de lemn, de diferite specii și sortimente.

JCS-A.M.