Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Oricâte strădanii au depus autorităţile pentru ca reşiţenii să se bucure de un mic colţ de rai, „La Şură“, turiştii care ajung în alte părţi, pe malul lacului, au o iubire specială pentru PET-uri, pe care le aruncă mereu în lac…

Toată lumea vorbeşte despre ce lucruri frumoase s-au făcut pe platoul Secu, pe terenul preluat de municipalitatea reşiţeană, care a refăcut inclusiv pontoanele, dând zonei un aspect plăcut. Te poţi bucura de soare, de un şezlong, de o răcoritoare sau chiar de mâncare bună. Însă acest mic paradis este tulburat de PET-urile aruncate care-încotro, în zonele neamenajate, şi care, la fiecare ploaie, sunt spălate de ape şi scurse în lac. Aşa se face că uneori apa barajului este greu de privit, peisajul încetând să fie atractiv pentru un înot sau o plimbare cu barca.

Chiar dacă nu administratorii şi nici vizitatorii de „La Şură“ sunt cei care aruncă PET-uri în lac, am luat legătura cu directorul de la Pieţe Reşiţa, care păstoreşte şi zona de agrement, pentru a vedea ce se poate face pentru schimbarea situaţiei şi cine ar trebui implicat.
„Cred că în primul rând ar trebui să nu mai arunce nimeni nimic în lac, ne spune Dorin Bistrian. Noi avem coșuri de gunoi începând de la șezlonguri și până la terasă, inclusiv pentru colectare selectivă. Noi răspundem de curățenie în zona administrată, dl. Bulboacă (omul de afaceri care are are o pensiune în zonă – n.r.) la fel. Părerea mea este că aceste PET-uri sunt acumulate în timp și apa le plimbă dintr-o zonă în alta. Soluția: interzicerea accesului la lac prin alte zone decât cele special amenajate“.

Întrebat dacă nu cumva cei de la CEZ ar fi trebuit să se implice, oficialul ne-a explicat că, din câte ştie, luciul lacului este al statului. „Eu nu văd altă soluție decât de a face turism organizat. Va fi greu să-i facem pe oameni să renunțe la obiceiul de a campa unde are chef fiecare, dar trebuie făcut acest lucru!“.

JCS-A.M.