Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În cadrul a trei programe de investiţii finanţate din bugetul naţional stăm bine, dar în coada clasamentelor!

Evaluarea eficienţei administraţiilor publice centrale sau locale poate fi făcută cu ajutorul unei extrem de largi game de indicatori obiectivi şi subiectivi. În categoria celor obiectivi se înscrie, printre altele, abilitatea edililor de a genera proiecte, de a obţine finanţări şi de a le implementa conform, în termen, în beneficiul comunităţii. Obiectiv vorbind, în ansamblu, autorităţile locale din judeţ nu se numără tocmai printre cele mai abile din ţară, după cum o relevă stadiul implementării proiectelor finanţate prin: Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, Programul Naţional de Dezvoltare Locală PNDL (derulate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi programele/subprogramele derulate de Compania Naţională de Investiţii.

La data de referinţă 30 iunie 2023, pe Anghel Saligny, deconturile cu valoarea cea mai mare au fost făcute în Buzău (90,7 milioane lei) în timp ce noi, Caraș-Severin, ne situam pe locul 4, din coadă, cu deconturi de 2,8 milioane, aferente unui număr de 8 proiecte. Din totalul celor 127 de proiecte aprobate de MDLPA pe Anghel Saligny, contractate au fost până la 30 iunie doar 20.

În ceea ce priveşte implementarea proiectelor din PNDL, Vâlcea a fost campion, cu doar 48 de proiecte cu deconturi nefinalizate din 352 (13,6%), urmat de Bistriţa Năsăud cu 47 nefinalizate din 325 (14,5%). În Caraş-Severin vorbim de 156 nefinalizate din 296 (53%), ceva mai bine procentual decât Braşov, 96 din 170 (56%). În perioada 2015-2023 au fost finalizate 140 de proiecte PNDL în judeţ, în valoare de 311 milioane lei, cele 156 de proiecte nefinalizate având o valoare contractată de 951 milioane, din care s-au făcut deconturi de 612 milioane. De reţinut că erau şi 14 proiecte, totalizând 31 milioane lei, din care nu a fost decontat niciun leu, implementarea fiind, în consecinţă, zero.

Într-o categorie asemănătoare, despre care nu se cunosc date despre stadiu, valoare şi rată de implementare, se află 281 de proiecte, dintr-un total de 416 derulate prin CNI. Un număr de 135 se află în diverse stadii: 89 finalizate (deconturi totale de 251 milioane lei), 24 în derulare (13,8 milioane lei), 11 în achiziţie şi 11 în promovare. Revenind la indicatorii de evaluare obiectivă sau subiectivă, aceştia îşi vor găsi, fără îndoială, locul în viitoarele dezbateri electorale, din care vom afla de ce unii au putut, iar alţii nu, cum unii au fost sprijiniţi, iar altora li s-au pus piedici etc.

JCS-Walter Fleck