CARAŞ-SEVERIN – Recent, reprezentanţi ai UrbanizeHub au venit în Caraş-Severin, mai exact la Băile Herculane, Moldova Nouă şi Reşiţa. Pentru cei ce nu ştiu, UrbanizeHub România este de fapt un start-up online global, un agregator de idei, proiecte, ştiri şi opinii despre oraşe inteligente şi dezvoltare urbană sustenabilă!
UrbanizeHub caută soluţii moderne pentru acele oraşe în care edilii sunt deschişi la inovaţie. Graţian Mihăilescu, reşiţean la origine și fondatorul UrbanizeHub, a reuşit să aducă în jurul său o echipă de specialişti care cred cu tărie în ceea ce fac.
Prima oprire a celor de la UrbanizeHub a fost, desigur, la Băile Herculane, acolo unde s-au întâlnit cu inimoşii arhitecţi de la Asociaţia Locus care derulează Herculane Project: „Am ajuns la Herculane special pentru proiectul Herculane Project. Stațiunea de pe Cerna este doar o umbră cenușie a ceea ce reprezenta odată această mirifică locație pentru stațiunile balneo din Europa. Legendele cu Hercule și poveștile cu Împăratul Franz Jozef sunt umbrite de cei 30 de ani de după revoluție. Practic ce s-a construit în sute de ani s-a distrus în 30 de ani. De aceea e de admirat proiectul demarat de Oana Chirilă și colegii ei tineri din Asociaţia Locus care doresc să salveze o clădire de patrimoniu reprezentativă pentru oraș, pe care să o integreze ulterior în circuitul european balneo. Am povestit cu Oana despre nevoile lor, despre cum vede ea evoluția proiectului dar și a orașului, despre impactul muncii lor pe termen lung. Sunt probleme legate de legislație, de lipsa de implicare, de lipsa de resurse umane sau financiare. Dar e optimistă și crede că în 10 ani va putea să savureze o cafea pe una din terasele Băilor Neptun. Visează la un loc care să ofere servicii de calitate superioară turiștilor din toată lumea și de aceea investește timp, energie și multă pasiune într un proiect care acum, pare imposibil. Oana este unul din liderii urbani de care orașele din România au nevoie“.
La Moldova Nouă, cei la UrbanizeHub s-au întâlnit cu primarul Adrian Torma, discuţiile purtate fiind în special despre cum va arăta oraşul în 2020 şi bineînţeles despre turism, unul dintre punctele forte pe care se poate clădi în Moldova Nouă. Se pare că vizita pe Insula Ostrov, caii sălbatici de aici şi plimbarea cu barca pe Dunăre i-au convins pe cei de la UrbanizeHub de potenţialul uriaş pe care îl are acest oraş de la Dunăre.
Turneul a continuat la Reşiţa, capitala Banatului Montan, unde aceştia s-au întâlnit cu primarul Ioan Popa şi cu Cătălin Gavrilă, preşedintele Asociaţiei Bike Attack. Discuţii au fost despre proiectele Reşiţei, viziunea despre oraş care, cu cele 170 de milioane de euro atrase prin fonduri europene, poate deveni un exemplu de regenerare urbană, dar şi despre turismul montan şi cum se poate schimba un oraş industrial într-un pol regional bazat pe sport, natură şi mici business-uri.
JCS-Nicoleta Moraru
ACEST ARTICOL ESTE PARTE DIN PROIECTUL JURNALUL COMUNITĂȚII REȘIȚENE, UN PROIECT CEETRUS ROMÂNIA ȘI CAON