Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Arhitecta originară din Reșița a fost invitata lui Cătălin Ștefănescu la ARChA Timișoara!

În perioada 15-30 iulie, locația Universității Politehnice (UPT) a găzduit zece întâlniri ale realizatorului emisiunii „Garantat 100%” cu personalități recunoscute și apreciate internațional în domeniile lor, întâlniri desfășurate în cadrul proiectului „Capitala culturală cu Cătălin Ștefănescu”. Oana Stănescu este partener al Primăriei Reșița în cadrul proiectării reconversiei funicularului, realizării celor opt pasarele pietonale din metal și a celor 4,6 km de promenadă cu piste pentru biciclete. A absolvit Facultatea de Arhitectură a UPT și, aflând că cea mai cunoscută și apreciată firmă de arhitectură din New York și din lume căuta stagiari, își trimitea portofoliul fără să-și dea șanse prea mari de reușită. Astăzi însă, la doar 33 de ani, Oana este unul dintre cei mai apreciați tineri arhitecți din New York și din lume, trăiește în orașul american și are propria sa companie de arhitectură.

„Prin locul nașterii și al formării primare, Oana a pus Reșița și Banatul Montan pe harta lumii. Bineînțeles prin foarte multă muncă, așa cum nu de puține ori a evidențiat în cadrul dialogului!”, afirmă Erwin Țigla, președintele Forumului Democrat German (FDG), prezent la dialogul Oanei cu realizatorul TVR. Moment de mare mândrie pentru Erwin Țigla, întrucât Oana și Cătălin au pronunțat de multe ori numele Reșiței și al Gărânei, unde părinții Oanei au o casă de vacanță.

„Bineînțeles, una dintre temele centrale ale dialogului a fost cea a proiectului legat de funicular. Pentru Oana, a însemnat lucrarea de diplomă, putem spune punctul de plecare pentru ceea ce reprezintă astăzi proiectul orașului de pe Bârzava, finanțat european. Oana a strălucit în 26 iulie pe harta Capitalei Europene a Culturii. Alături de ea, și noi, puținii reșițeni aflați în ARChA!”, încheie Erwin Țigla.

Mai adăugăm doar că lucrările la proiectul funicular ar putea începe peste aproximativ un an. N-o spunem noi, ci Grațian Dobre, șeful Proiectelor Europene din cadrul Primăriei Reșița.

JCS-Ionel Ivașcu